ANWB-leden voor betalen autogebruik

Aangepast

Een meerderheid van de ANWB-leden is voor een vorm van rekeningrijden. Dat blijkt uit de resultaten van de internetenquête. 

68 procent van de ondervraagden is voor het betalen naar gebruik, in plaats van betalen voor het bezit van een auto, zoals nu gebeurt.

Wel willen veel ondervraagden niet meer gaan betalen. Aan de enquête deden 350.000 ANWB-leden en 50.000 niet-leden mee.

Spitstarief

Volgens de bond vindt een meerderheid het redelijk dat voor schonere auto's minder betaald hoeft te worden. Het spitstarief wordt daarentegen krachtig afgewezen.

Ook is er onder ANWB-leden veel weerstand is tegen het gebruik van 'kastjes' in de auto. Ze vragen zich af of de privicay dan wel voldoende is gewaarborgd.

De kilometerheffing sinds de val van het kabinet-Balkenende IV controversieel is verklaard en zal dan ook niet meer door de Kamer worden behandeld. Desondanks noemt de ANWB de resulaten "zeer waardevol", onder meer voor politici die in zich in de toekomst over het onderwerp moeten buigen.

'Enorme steun'

Veel partijen in de Tweede Kamer beschouwen de uikomst van de enquête als een bevestiging van hun eigen ideeën.

Het CDA vindt dat alle standpunten overeenkomen met de eigen standpunten. "Ik zou het rapport bijna zelf hebben kunnen geschreven", zegt Kamerlid Koopmans.

Ook PvdA en GroenLinks zijn blij met de uitslag. Ze benadrukken dat de meerderheid het uitgangspunt onderschrijft dat er op andere manier moet worden betaald voor mobiliteit. Volgens de PvdA gaat het nu om creativiteit bij de uitvoering.

SP, VVD en PVV vinden dat de kilometerheffing nu echt van tafel moet. Volgens de VVD ziet in feite 80 procent van de ANWB-leden het systeem niet zitten.

Ook demissionair minister Eurlings kan zich vinden in de uitkomst. Hij verwacht dat na de verkiezingen een vorm van betaling naar gebruik wordt ingevoerd.

STER Reclame