NOS NieuwsAangepast

Overwinning voor Berlusconi in regio's

De regionale verkiezingen in Italië zijn uitgelopen op een overwinning voor de regering van premier Berlusconi en betekenen een nederlaag voor de centrumlinkse oppositie.

Met de meeste stemmen geteld heeft de coalitie van Berlusconi in zes van de dertien deelnemende regio's een meerderheid gehaald. Bij de vorige verkiezingen was dat maar in twee van deze regio's het geval.

Centrumrechts wist nu Piemonte, Lazio, Campanië en Calabrië binnen te halen. De overwinning komt vooral op conto van de coalitiepartner van Berlusconi, de Lega Nord.

Er kon zondag en maandag gestemd worden in dertien van de twintig Italiaanse regio's.

Onverwacht

De uitslag is een onverwachte opsteker voor de premier. In 2009 kwam hij vaak negatief in het nieuws, door de scheiding van zijn vrouw, seksschandalen en beschuldigingen van censuur. Hij had van de lokale verkiezingen expliciet een referendum over zijn presteren gemaakt.

De regionale verkiezingen kenden voor Italiaanse begrippen een slechte opkomst. 64 procent van de stemgerechtigden kwam naar de stembus, dat is 8 procent minder dan de vorige keer. Kenners verwachtten dat dat slecht nieuws zou zijn voor Berlusconi, maar dat bleek dus niet waar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl