NOS NieuwsAangepast

PALU: Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie

Historie:

De basis van deze partij was er al vanaf 1973 toen de actiegroep PALU werd gevormd. Deze actiegroep probeerde vrijblijvende veranderingen te realiseren door voorbeelden te geven, kleine experimenten uit te voeren en aan politici te adviseren.

De actiegroep ontdekte al gauw dat dit niet voldoende was en wilde directe politieke invloed op regeringsniveau. Op 12 maart 1977 werd de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) opgericht. Iwan Krolis werd de eerste voorzitter van de partij. Tijdens die verkiezingen van dat jaar behaalde de PALU geen zetels.

Na de militaire staatsgreep van 1980 kwam PALU in het machtscentrum. PALU-topper Errol Alibux werd minister van Sociale Zaken. Na de Decembermoorden in 1982, werd Alibux op 28 februari 1983 premier van Suriname en minister van Buitenlandse Zaken. Deze regering werd in januari 1984 ontbonden. Bij de verkiezingen van 1987 behaalde PALU vier parlementszetels. In 2000 werd Anton Paal in Coronie gekozen tot parlementslid.

Situatie sinds 2005:

Tijdens de verkiezingen in 2005 behaalde de PALU geen zetels. In Coronie waar deze partij het sterkst was, verloor Anton Paal nipt. PALU maakt nu deel uit van de Megacombinatie en zal in dit verband meedoen aan de verkiezingen van 2010.

Doelstellingen partij:

De PALU heeft als doel om door politieke actie in ruimste zin de op onderschikking en uitbuiting van het volk gerichte maatschappelijke orde in Suriname te wijzigen in een op welvaart en welzijn van het volk gerichte democratische, sociaal rechtvaardige maatschappelijke orde. Verder wil de PALU voorwaarden scheppen voor de optimale ontwikkeling van het Surinaamse volk in onderlinge harmonie en in harmonie met de wereldgemeenschap.

Wie is wie?

Voorzitter : Jim Hok Ondervoorzitter: Henk Ramnandanlal Overige bestuursleden: Idries Taus, Cynthia Rozenblad- Jap A Joe, Anton Paal, Cyriel Eersteling, Helene Hammen, Dennis Abdoelgafoer, Ewald Blankendaal

Jim Hok

Jim Hok is geboren op 2 juni 1955 te Paramaribo. In Nederland, als student landbouwkundig ingenieur, was hij voorzitter van de Nederlandse afdeling van de PALU. In 1989 keerde hij terug naar Suriname en werd toen actief lid van de PALU. In 2004 nam hij het voorzitterschap over van Iwan Krolis, die partijvoorzitter was vanaf de oprichting.

Bron: Wereldomroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl