NOS NieuwsAangepast

Campagne voor EU-referendum minarettenverbod

Door redacteur Rinke van den Brink in Gelsenkirchen

Extreemrechtse en rechtspopulistische partijen uit een reeks Europese landen beginnen een campagne voor een Europees referendum voor een minarettenverbod. Dat maakten ze bekend op een congres in Gelsenkirchen van de Duitse partij pro-NRW, een regionale extreemrechtse partij in Noordrijn-Westfalen.

Het referendum dat bijna vier maanden geleden in Zwitserland werd gehouden op initiatief van de Zwitserse Volkspartij staat model voor het Europese referendum. Zo'n zestig procent van de kiezers in Zwitserland stemde vorig jaar in met een minarettenverbod.

Het verdrag van Lissabon maakt onder bepaalde, nog niet helemaal uitgewerkte voorwaarden Europese referenda mogelijk. Zo is nog onduidelijk in hoeveel landen het initiatief ondersteund moet worden. De Europese Commissie vindt negen lidstaten voldoende. Daar zou 0,2 procent van de bevolking zijn handtekening moeten zetten onder het initiatief.

Grote trekkers van de referendumcampagne zijn het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ. Beide partijen steken nogal wat energie in de financiële en organisatorische ondersteuning van pro-NRW.

Gastarbeiders

Ook voor het congres in Gelsenkirchen was een grote ploeg Vlaams Belangers over de grens getrokken. Morgen vindt er in Duisburg een demonstratie plaats om te protesteren tegen de grote Merkez Moskee die daar wordt gebouwd door Vlaamse gastarbeiders met de steun van Duitsers.

Vooral het Vlaams Belang geeft al geruime tijd ontwikkelingshulp aan de zusterpartij in Noordrijn-Westfalen. Vlaams Belang-leider Filip Dewinter gaf zelf haarfijn aan waarom zijn partij zich zo druk maakt voor de Duitse geestverwanten.

"Wij leggen hier de fundamenten van een Internationale tegen de islamisering", zei hij in een geheel eigen steenkool-Duits tegen zijn "Europese kameraden". "Wij zijn de spreekbuis van de Europese meerderheid."

Dewinter waarschuwde zijn geestverwanten in Wilderiaanse bewoordingen. "De islam is een veroveringsgodsdienst die de vernietiging van onze democratie nastreeft en haar wil vervangen door een op de sharia gebaseerde dictatuur."

Roofdier

"Aan één ding hoeft u niet te twijfelen: de islam is van plan heel Europa te veroveren. (…) De islam is een roofdier, klaar om zich op het zwakste slachtoffer te storten: Europa veroudert, sterft uit en laat zich verblinden door de multiculturele weg-met-ons-ideologie."

Andere sprekers, zoals de Catalaan Josep i Rius Anglada en Kent Ekeroth, bestuurder van de Zweedse Sverige Demokraterne, trokken klassieke vergelijkingen. Zij plaatsten hun huidige strijd tegen de islamisering in een rechte lijn met de nederlaag die Karel Martel in 732 de Arabieren toebracht bij Poitiers en het terugslaan van de Turken bij het beleg van Wenen in 1673.

De Catalaan Anglada besloot zijn lange toespraak met een van links gekaapte slogan: "islamisten, no pasaran, jullie komen er niet door." No pasaran was tijdens de Spaanse Burgeroorlog het motto van de verdedigers van de Spaanse Republiek in de strijd tegen de troepen van generaal Franco.

Kent Ekeroth vond zijn inspiratie bij Winston Churchill. "Wij vechten door tot de overwinning", citeerde hij Churchill, "de overwinning tot elke prijs. Want zonder de overwinning overleven we niet."

Pro-NRW

Lokale afdelingen van pro-NRW haalden vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen in een aantal steden waaronder Keulen, Oberhausen en Gelsenkirchen zetels.

Op 9 mei doet de partij voor het eerst mee aan de deelstaatsverkiezingen. Daarbij geldt een kiesdrempel van vijf procent. Het is zeer de vraag of pro-NRW erin zal slagen die hindernis te nemen.

Maar met haar campagne tegen minaretten en tegen de bouw van een grote moskee in Keulen heeft pro-NRW een thema te pakken waarmee de partij een breder publiek aanspreekt dan de traditionele extreemrechtse achterban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl