NOS NieuwsAangepast

Vooral meisjes pesten via internet

Pesten is van alle tijden, maar pesten vanachter je pc is helemaal van nu.

Dat kan aardig uit de hand lopen, bleek twee weken geleden in Amsterdam. Enkele meisjes die elkaar langs digitale weg het leven zuur maakte, trommelden binnen korte tijd 150 tot 200 jongeren op. De samenkomst liep uit op een vechtpartij.

Incidenten als deze zijn uitzonderingen, maar anoniem treiteren via hyves, msn en twitter lijkt bijna normaal.

Op scholen blijven de gevolgen van cyberpesten niet onopgemerkt. Rector Berend Meijer van het Comenius Lyceum in Amsterdam: "Sinds een aantal jaren merken we dat leerlingen op een andere manier met elkaar communiceren."

Straf

De rector schrok van een uitdraai die hij onder ogen kreeg van een woordenwisseling tussen twee leerlingen. "Je weet niet wat je leest. Het is onvoorstelbaar wat ze achter dat apparaat tegen elkaar zeggen."

Volgens Meijer zijn vooral meisjes pestkoppen. Dat is Anke Visser van het Centrum School en Veiligheid ook opgevallen. "De digitale middelen geven de mogelijkheid van indirectheid en anonimiteit die meisjes over het algemeen prettig vinden. Het gebruiksgemak van tikken en klikken maakt het mogelijk om harde boodschappen te versturen, zonder dat je een fysieke dreun terugkrijgt."

Op het Comenius Lyceum worden de leerlingen bewust gemaakt van de schadelijke gevolgen van cyberpesterijen. Ook krijgen leerlingen straf als ze te ver gaan. Meijer ziet ook een belangrijke taak voor de ouders. "Niet dat ze alles in de gaten moeten houden, maar het is goed dat ze er af en toe met de kinderen over praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl