NOS NieuwsAangepast

NDP: Nationale Democratische Partij

Historie:

De NDP, ook bekend als de paarse partij, is opgericht op 4 juli 1987 in Paramaribo om de belangen van alle Surinaamse burgers te behartigen. De NDP is een breed georiënteerde partij die geen onderscheid zegt te maken op grond van ras en religie. De partij strijdt sinds de oprichting voor de verandering en vernieuwing van Suriname. De ideologie van de NDP is gebaseerd op de 'vier vernieuwingen van de revolutie', die tijdens de militaire periode in 1980-1987 centraal stonden.

De NDP kiest voor een nationalistische inslag waarbij de eigen bevolking centraal staat en de invloeden van buitenaf zo klein mogelijk moeten zijn om zelf keuzes te kunnen maken. Vier maanden na de oprichting deed de NDP mee aan de verkiezingen. Het gevoerde beleid in de militaire periode werd afgewezen door de overgrote meerderheid van het volk. De NDP kreeg 1 zetel in de kuststrook, waar 41 zetels te behalen vielen. In het binnenland won de partij 2 van de 10 zetels. In 1991 kwam de NDP groots terug en wist 12 zetels te veroveren.

Vijf jaar later werd de NDP de grootste partij in het land. Terwijl het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling alle tijd nam voor onderhandelingen met politieke partijen om een regering te kunnen formeren, zat de NDP niet stil. Binnen de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) was ontevredenheid over het naar voren schuiven van Ronald Venetiaan als presidentskandidaat. Vijf van de negen gekozen parlementariërs van de VHP besloten de partij de rug toe te keren. Ook de KTPI stapte in 1996 uit het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling.

De NDP kon toen samen met de VHP'ers, die de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) vormden, en de KTPI een coalitie vormen. Deze combinatie schoof Jules Wijdenbosch als presidentskandidaat en Pretaap Radhakishun (BVD) naar voren. Zij werden in de Verenigde Volks Vergadering gekozen.

In 2000 kwam er ruzie binnen de NDP, met als gevolg dat Wijdenbosch het Democratisch Nationaal Platform 2000 oprichtte. Wijdenbosch was president en kreeg grote onenigheid met Bouterse, die Adviseur van Staat was. De NDP zegde het vertrouwen op in Wijdenbosch, die daardoor de parlementaire meerderheid verloor en gedwongen was vroegtijdige verkiezingen uit te schrijven. De NDP ging samen met de KTPI en het Democratisch Alternatief in de Millennium Combinatie de verkiezingen in. Deze combinatie behaalde tien zetels en belandde in de oppositie.

Situatie sinds 2005:

In 2005 veroverde de NDP vijftien zetels. Partijvoorzitter en lijsttrekker Desi Bouterse schoof Rabin Parmessar naar voren als presidentskandidaat. Eerder had Bouterse de kiezers voorgehouden dat hij president zou worden. In het parlement haalden de kandidaten van het Nieuw Front en de NDP de vereiste tweederde meerderheid niet. De Verenigde Volksvergadering koos voor Ronald Venetiaan en Ramdien Sardjoe als respectievelijk president en vice-president. De NDP belandde wederom in de oppositie.

Intussen heeft een grote verzoening plaatsgevonden binnen de NDP en DNP 2000. Jules Wijdenbosch is teruggekeerd naar de NDP en is ondervoorzitter van de partij. DNP 2000 heeft besloten zich op te heffen en verschillende kopstukken zijn terug naar de NDP, onder wie ook voorzitter Errol Alibux.

De NDP gaat samen met PALU, Nieuw Suriname en KTPI als Megacombinatie de verkiezingen in. "We moeten deze verkiezingen winnen, anders kunnen we de stekker uittrekken", zei Bouterse bij de herdenking van dertig jaar 'revolutie' op 25 februari 2010.

Doelstellingen:

De NDP gaat uit van de 'Vier Vernieuwingen van de revolutie van 1980' en wil vernieuwing op het gebied van: - politiek-bestuurlijke orde, - sociaal-maatschappelijke orde, - economische orde en educatieve orde.

Wie is wie?

Voorzitter: Desi Bouterse Ondervoorzitter/penningmeester: Clairy Linger - Van der Ziel Secretaris: Dennis Menzo Ondervoorzitters: Jenny Geerlings-Simons, Charles Pahlad, Edwin Heuvel, Jules Wijdenbosch

Desi Bouterse

Désiré Delano Bouterse (1945) is voormalig militair sportinstructeur, ex-couppleger en ex-legerleider. Hij is hoofdverdachte van de moord op 15 prominente critici van het militair bewind op 8 december 1982. Het strafproces begon op 30 november 2008. Bouterse is tot nu toe niet verschenen op de zitting van de Krijgsraad. Hij behoort ook tot de verdachten van de Moiwanaslachting.

Op 29 november 1986 werden in het dorp Moiwana in oost-Suriname minstens 39 kinderen, vrouwen en mannen gedood. Dit gebeurde tijdens de Binnenlandse Oorlog. Het dorp werd ervan verdacht onderdak te bieden aan het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Bouterse stond aan de wieg van de oprichting van de NDP. Hij werd in 2000 gekozen tot voorzitter van de NDP in de Nationale Assemblee. Bouterse werd uit het parlement ontslagen omdat hij langer dan zes maanden niet was verschenen op vergaderingen. Bouterse is de onbetwiste leider van de NDP.

Rabin Parmessar

Rabindre Tewari Parmessar is geboren op 17 november 1952. Hij studeerde in Nederland onder andere Ontwikkelingspsychologie. In Parijs deed hij Onderwijs, Planning en Management. In Egypte studeerde hij Regionale planning. Na zijn studieperiode keerde hij terug naar Suriname en werkte onder meer bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Ook was hij directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Hij was voorzitter van het Overlegorgaan voor Hoger Kader. Na deze periode vertrok hij naar Nederland waar hij als manager werkte bij een bedrijf in Rotterdam. In 2005 keerde Parmessar terug naar Suriname en werd lid van de NDP. Hij werd door de NDP aangewezen als presidentskandidaat. Er ontstond een rel over zijn nationaliteit. Parmessar bleek ook de Nederlandse nationaliteit te bezitten. Hij zei dat het om een administratieve fout ging. Parmessar verloor uiteindelijk van Ronald Venetiaan, voorzitter van de Nationale Partij Suriname.

Jennifer Geerlings-Simons

Jennifer Geerlings-Simons is geboren op 5 september 1953 te Paramaribo. Zij is algemeen arts en heeft verschillende functies bekleed in de gezondheidssector. Naast haar interesse voor de medische wereld, heeft Geerlings ook belangstelling voor de onderwijssector. Zij behaalde een universitaire graad in business education. Voor de stichting Educons heeft zij jaren pro-deo gewerkt in het project ICT in het onderwijs. Geerlings is ook parttime docent geweest op de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Zij is nu drie jaar lid van een commissie van het ministerie van Volksgezondheid voor het project Health Education. Geerlings is één van de ondervoorzitters van de Nationale Democratische Partij (NDP) met educatie in haar portefeuille. Vanaf 1996 tot nu is zij namens deze partij lid van de Nationale Assemblee.

Jules Albert Wijdenbosch

Jules Albert Wijdenbosch is geboren op 2 mei 1941. Hij studeerde bestuurskunde, politicologie en staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Terug in Suriname werkte Wijdenbosch op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de jaren tachtig was hij minister van Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Financiën. Wijdenbosch leverde een grote bijdrage aan de grondwet van 1987, introduceerde de regionale– en districtsraden en het stemmen met een I.D.-kaart. Wijdenbosch klom in zijn carrière verder naar de openbare functies van vice-premier, premier, vice-president en president.

Zijn presidentschap heeft hij in 2000 vroegtijdig moeten opgeven omdat er landelijke stakingen uitbraken. Er was alom ontevredenheid over zijn beleid. Tijdens zijn presidentschap kwam er een breuk met de NDP, die hij samen met anderen verliet om het Democratisch Nationaal Platform (DNP-2000) op te richten. DNP veroverde drie zetels, terwijl de combinatie VVV vijf zetels vergaarde. Wijdenbosch is fractieleider van de VVV in het parlement. Andere verdiensten van Wijdenbosch zijn onder andere de introductie van de Wet op politieke partijen en de bouw van twee bruggen tijdens zijn bewind over de Suriname - en Coppenamerivier.

Wijdenbosch is teruggekeerd naar de NDP en is één van de ondervoorzitters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl