BVD: Basispartij voor Vernieuwing en Democratie

Historie:

De Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) kent een roerige historie. Vijf van de negen gekozen parlementariërs van de Verenigde Hervormings Partij (VHP) waren het na de verkiezingen van 1996 oneens met de partijleiding over de te vormen regering.

De opstandige parlementariërs wilden Ronald Venetiaan niet als president en stonden ook niet achter de voordracht van Harold Ramdhani van de VHP als vice-president. De groep besloot de kandidatuur van Jules Wijdenbosch, voorgedragen door de NDP, te ondersteunen. De dissidenten droegen VHP-topper Pertaapnarain Radhakishun voor als vice-president.

Door de samenwerking tussen de BVD, de Nationale Democratische Partij (NDP) en KTPI werd Wijdenbosch president en Radhakishun vice-president. Indra Marijke Djwalapersad van de BVD werd de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke parlementsvoorzitter van Suriname. Op 25 november 1996 werd de BVD officieel geproclameerd. Atta Mungra was de eerste voorzitter, gevolgd door Tjan Gobardhan.

De samenwerking in de combinatie kwam onder druk te staan en uiteindelijk stemde de BVD tegen een motie van wantrouwen tegen de president. Wijdenbosch besloot vervroegde verkiezingen uit te schrijven in 2000. De BVD behaalde geen zetels bij de verkiezingen die toen werden gehouden.

In 2005 vormde de BVD samen met DNP 2000 (Democratisch Nationale Platform 2000), KTPI (Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil), PPRS en de Pendawalima, een nieuwe combinatie: de Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV). Deze combinatie haalde bij verkiezingen van 2005 vijf zetels. De BVD bezit in deze combinatie één zetel.

Situatie sinds 2005:

Dilip Sardjoe, één van de grondleggers van de BVD, werd in november 2007 bij acclamatie gekozen tot voorzitter van de partij. Er was geen tegenkandidaat. Hij nam de hamer over van Tjan Gobardhan. In juni 2008 tekenden de BVD, NDP, KTPI en de PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) een samenwerkingsovereenkomst.

De BVD zou de verkiezingen van 2010 ingaan als deel van de Megacombinatie. Aan deze samenwerking kwam in augustus 2009 een eind. Al enige tijd bleek dat het niet boterde tussen delen van de BVD en de NDP. De NDP verweet de BVD te vissen in haar 'politieke vijver'. De NDP besloot niet verder te gaan met de BVD. Het is nog niet duidelijk of deze partij alleen de verkiezingen zal ingaan.

Op 12 maart tekende de BVD en de Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (PVF) een samenwerkingsovereenkomst. PVF wordt geleid door Soedeshchand Jairam, die tevens parlementslid is in Nickerie. Partijen verklaren op basis van volstrekte volwaardigheid en wederzijds respect een politieke samenwerking met elkaar aan te gaan, en wel in combinatie verband. De politieke combinatie zal opereren onder de BVD/PVF Combinatie. De partijen zullen onder deze naam deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei 2010. De Nationale Ontwikkelings Partij (NOP) zal onder de vlag van deze combinatie ook deelnemen aan de verkiezingen.

Doelstellingen partij:

De BVD wil Suriname transformeren tot één van de beste landen om te leven door het organiseren, mobiliseren en kanaliseren van de bijzondere gaven van de bevolking en de hulpbronnen. Ook wil de partij Suriname maken tot een in de wereld concurrerende, op kennis gebaseerde samenleving met een technologisch aangestuurde, op meerdere productiesectoren berustende economie. Dit zou een hoge levenstandaard voor alle burgers moeten garanderen, middels volledige werkgelegenheid, toenemende welvaart, gelijke kansen, een veilige leefomgeving en sociale cohesie.

Wie is wie?

Voorzitter: Dilipkoemar Sardjoe Plaatsvervangend voorzitter: Dharm Mungra Secretaris: Jerrel Rotsburg Penningmeester: Bishnudath Sewradj Panday

Dilipkoemar Sardjoe

Dilipkoemar Sardjoe is geboren op 11 november 1949 in het district Commewijne. Hij is directeur/eigenaar van zeventien bedrijven in Suriname en in het buitenland. Zijn 'Rudisa Holding Maatschappij' is een van de grootste particuliere werkgevers. Naast zakenman is Sardjoe actief in de politiek. Hij was penningmeester van de VHP voordat hij in 1996 uit de partij stapte. Sardjoe werd in november 2007 voorzitter van de BVD.

Bron: Wereldomroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl