BEP: Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek

time icon Aangepast

Historie:

De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft na de oprichting op 29 april 1973 vooral gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de partij. De BEP heeft in 1987 niet meegedaan aan de verkiezingen, omdat zij 'geen contact kon maken' met haar achterban.

Het binnenland was door de Binnenlandse Oorlog moeilijk toegankelijk. Ook zat een deel van de BEP-aanhang in vluchtelingenkampen in Frans-Guyana. De BEP gaf toen een stemadvies om op het Front te stemmen, maar de combinatie had geen kandidaten gesteld in het binnenland. Reden: het slechte bereik van het binnenland door de oorlog. Gezien de roerige periode dacht de BEP dat een Front-regering de beste keuze zou zijn voor het land. Bovendien werden Marrons gezien als leden van het Jungle Commando (JC), terwijl BEP geen onderdeel van JC was en ook geen directe associatie had.

Er was in 1991 ook geen samenwerking met het JC.  Front haalde 40 van de 41 zetels in het kustgebied.  Door de BEP-aanhang in Paramaribo en andere districten, werd Alendy gekozen in Paramaribo.

In 1991 nam de BEP wel deel aan verkiezingen als DA'91 (Democratisch Alternatief 91). In deze combinatie behaalde BEP toen drie zetels (DA'91, een combinatie die enkele maanden bestond, veroverde toen negen zetels). In 1996 was een terugval te merken door weinig politieke ervaring. De BEP behaalde toen 1 zetel. Ook in 2000 had de BEP 1 zetel in dezelfde combinatie. In 2005 stapte de BEP uit DA'91 en samen met de ABOP (Algemene Bevrijdings en Ontwikkeling Partij) en Seeka vormden zij de A-Combinatie.

Situatie sinds 2005:

De BEP heeft in de A-Combinatie haar politieke status 'gecorrigeerd' en behaalde vier zetels. De combinatie veroverde vijf zetels en wist hierdoor regeermacht te verwerven. De A-Combinatie vormt samen met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en DA'91 de regeringscoalitie. BEP is verantwoordelijk voor het ministerie van Volksgezondheid met Celsius Waterberg als minister en het departement van Regionale Ontwikkeling met Michel Felisi aan het roer.

Doelstellingen partij:

De BEP wil de sociaal- economische, culturele, educatieve en politieke belangen behartigen van het Surinaamse volk, meer in het bijzonder van haar leden. Verder wil de partij haar leden in staat te stellen in collectief verband samen te werken aan het vergroten van het welzijn, de welvaart en de politieke weerbaarheid van het Surinaamse volk.

Wie is wie?

Voorzitter: Caprino Alendy Ondervoorzitter: Lienus Diko Secretaris: Wensley Misiedjan Tweede secretaris: Justine Eduards Penningmeester: Ronnie Asabina Tweede penningmeester: Gracia Emanuels

Caprino Alendy

Caprino Alendy werd geboren op 24 oktober 1952 te Benanoe in het district Sipaliwini. Hij is leraar en directeur van MULO Latour. In 1987 nam hij de voorzittershamer van de BEP over van Eugene 'Bill' Pryor. Na de verkiezingen van mei 2005 is Alendy vice-voorzitter van De Nationale Assemblee geworden.

Bron: Wereldomroep

STER Reclame