NOS NieuwsAangepast

Geen antrax in poederbrieven Velden

Drie gezinnen in Velden hebben een poederbrief gekregen. Ze hebben de brieven naar twee verschillende politiebureaus in Venlo gebracht die daarna onder quarantaine werden gesteld.

Na onderzoek is de quarantaine van de bureau's opgeheven en konden zeven agenten en twee burgers het hoofdbureau verlaten.

De ontvangers van de brieven zijn elders ondergebracht omdat in hun woningen nog onderzoek wordt gedaan.

Wat er in de brieven zit, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het geen antrax is.

2001 Poederbrieven kwamen voor eerst in het nieuws in 2001. Toen ontvingen enkele mediabedrijven in de VS enveloppen met antrax, ook wel bekend als miltvuur. Ook enkele invloedrijke leden van het Congres kregen zulke brieven in de weken voorafgaand aan de stemming over de Patriot Act, een anti-terrorismewet.

Fort Detrick Vermoed werd dat de brieven werden verstuurd door leden van Al Qaida. Later bleek het miltvuur afkomstig uit de militaire basis Fort Detrick.

De verdenking kwam te liggen op een wetenschapper van de basis die deel was van het team dat de brieven onderzocht. De man pleegde korte tijd later zelfmoord.

Het inademen van antrax is bijna in alle gevallen dodelijk. De Amerikaanse poederbrieven kostten aan vijf mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl