NOS NieuwsAangepast

NS bestrijdt vieze wc's

De NS en de TU Delft kijken wat er beter kan aan de toiletten in de treinen. Het onderzoek moet leiden tot een nieuw ontwerp voor trein-wc's.

Reizigers laten de huidige wc's links liggen omdat ze vaak vies en klein zijn. Slechts acht procent van de reizigers gebruikt het treinsanitair en dan meestal als het echt niet anders kan. Gaat het om ritten korter dan drie kwartier, dan gaat minder dan 1,5 procent van de passagiers naar de wc.

Vandaag wordt tijdens een testrit het toiletbezoek gefilmd. Volgens de NS zijn deze observaties erg nuttig voor het nieuwe ontwerp. De NS hoopt in het bijzonder op informatie die kan worden gebruikt voor wc's in intercity's.

Stoptreinen Nog dit jaar moet er een ontwerp voor nieuwe toiletten klaar zijn. In het onderzoek wordt 300.000 euro gestoken.

Vanaf volgend jaar worden de ruim vijfhonderd toiletten in de dubbeldekkers vervangen. In alle nieuw bestelde treinen zal het nieuwe sanitair meteen worden ingebouwd.

De NS haalden zich de woede van reizigers op de hals toen ze een paar jaar geleden de wc's uit stoptreinen weghaalden. Dit levert extra zitplaatsen op en scheelt schoonmaakkosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl