NOS NieuwsAangepast

@ opgenomen in museumcollectie

Het New Yorkse Museum of Modern Art heeft de @ opgenomen in haar collectie. Het apenstaartje maakt voortaan deel uit van de collectie Architectuur en Design.

Hoewel het hier natuurlijk om een virtuele aanwinst gaat, zegt het museum dat het om een belangrijke toevoeging gaat. "We hebben precies dezelfde criteria gebruikt die we bij al onze objecten kiezen: kwaliteit, relevantie en uitmuntendheid. Het maakt dan niet uit of het daadwerkelijk in ons bezit is."

Hoewel het pas in het computertijdperk echt beroemd werd, is het symbool al eeuwenoud. Het eerste bekende gebruik stamt al uit de zesde eeuw. De pennenstreek werd gebruikt om het Latijnse 'Ad' te symboliseren, wat 'naar'of 'voor' betekende. Het werd in 1885 opgenomen op Amerikaanse typemachines, maar een eeuw lang slechts weinig gebruikt.

E-mail In 1971 gunde computerexpert de @ een tweede leven door het te gebruiken om de gebruikersnaam te scheiden van de naam van het netwerk in een e-mailadres. Het was daar ideaal voor omdat de betekenis ongeveer overeen kwam en het symbool toch maar weinig gebruikt werd. In een van de eerste e-mails legde hij het gebruik van de "at" uit.

Volgens het MoMA deed Tomlinson daarmee niet onder voor de andere ontwerpers die het museum eert. "Hij gebruikte een bestaand, eeuwenoud symbool op een elegante en spaarzame manier. Zonder toetsenborden te moeten herontwerpen gaf hij de @ een nieuwe functie."

De @ staat internationaal onder verschillende namen bekend. In het Nederlands is het een apenstaart, maar Finnen zien er een kattenstaart in en de Noren één van een varken. Italianen en Fransen noemen het een slak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl