NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: Jeruzalem is geen nederzetting

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël het recht heeft om te bouwen in Jeruzalem. "Jeruzalem is geen nederzetting, het is onze hoofdstad", zei hij op een bijeenkomst van een Israëlische lobby in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

"Het Joodse volk bouwde hier 3000 jaar geleden al", zei Netanyahu, "en dat doen we nog steeds."

Oost-Jeruzalem Netanyahu sprak in Washington op een conferentie van de pro-Israëlische lobbygroep Aipac. Hij noemde niet expliciet het omstreden plan om 1600 nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat plan stuit op felle internationale kritiek.

Oost-Jeruzalem werd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël veroverd op Jordanië. Hoewel Israël aanspraak maakt op de stad als hoofdstad, wordt die claim internationaal niet erkend.

In het oostelijke gedeelte van de stad liggen belangrijke religieuze plekken als de Tempelberg, de Al-Aqsamoskee en de Heilig Grafkerk.

Vredesonderhandelingen Volgens Natanyahu hoeven de bouwplannen van zijn land de relatie met de Palestijnen niet te verslechteren. "Op geen enkele manier sluit dit de tweestatenoplossing uit."

Hij nodigde de Palestijnse premier Abbas uit om de vredesonderhandelingen te hervatten. Die liggen stil omdat de Palestijnen eerst garanties willen hebben dat er niet meer in bezet gebied gebouwd gaat worden.

Keuzes Later vandaag heeft de Israëlische leider in Washington nog een ontmoeting met president Obama.

Enkele uren voordat Netanyahu opkwam, sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken het publiek toe. Zij wees erop dat Israël moeilijke keuzes zal moeten maken als het land vrede wil. Clinton riep de Israëlische premier op de bouwplannen af te blazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl