NOS WielrennenAangepast

Milaan-Sanremo prooi voor Freire

De 101ste editie van Milaan-Sanremo is gewonnen door Óscar Freire. In de laatste meters van de 298 kilometer lange klassieker was hij de snelste van een groep met de voornaamste favorieten. Tom Boonen werd op een fietslengte tweede.

Freire won 'La Primavera' voor de derde keer. Ook in 2004 en 2007 was de 34-jarige Spanjaard de beste in deze koers.

De Italianen Caccia, Piemontesi en Ratti kleurden de koers met een lange ontsnapping, waarbij hun maximale voorsprong 22 minuten bedroeg. Maar de aandacht ging in die fase van de wedstrijd uit naar een breuk in het peloton. Het duurde ruim twee uur voordat de twee groepen weer bij elkaar waren.

Fransen vallen aan In de slotfase waagden twee Fransen hun kans. Eerst was het de beurt aan Maxime Bouet (AG2R) en enkele kilometers verderop demarreerde Yohann Offredo (FDJ).

Op de Poggio, toen alles weer bijeen was, bepaalde Tirreno-winnaar Stefano Garzelli het tempo. Dat zorgde ervoor dat het peloton aardig uitdunde. Mark Cavendish, de winnaar van 2009, was er toen al niet meer bij.

In de afdaling naar de finish waren er nog aanvallen van Gilbert, Ginanni, Nibali en Gilbert. Toch liep de koers uit op een sprint, waarin Freire oppermachtig was.

Positie kiezen Freire leek wat snel uit het wiel van Bennati te zijn gekomen komen, maar de Spanjaard bleek heel goed te weten wat hij deed. "Ik wist waar de streep lag, er was geen tegenwind, ik koos precies het juiste moment", vertelde de kopman van Rabobank na zijn zege.

Freire won voor de derde keer de openingsklassieker. "De eerste was heel close, de tweede een goede sprint en hier was ook niks mis mee. Ik had niet zo veel schrik van andere sprinters, hoewel Tom Boonen en Thor Hushovd een goede indruk maakten. Mijn grootste angst was dat er een aanvaller voorop zou blijven. Dat gebeurde niet. Daarna was het een kwestie van positie kiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl