In Noord-Korea is een vooraanstaand partijfunctionaris geëxecuteerd vanwege een mislukte geldhervorming. Pak Nam-ki was verantwoordelijk voor de invoering van een nieuwe versie van de Noord- Koreaanse munteenheid, de won.

Hij is door een vuurpeloton terechtgesteld, melden anonieme bronnen aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het bericht is niet bevestigd door het regime.

Zwarte markt Noord-Korea hoopte door de munt plotseling en radicaal te hervormen inflatie een halt toe te roepen en de florerende zwarte markt in het land tegen te gaan. Burgers konden slechts hun officieel geregistreerde spaartegoeden omzetten, waardoor veel Noord-Koreanen bleven zitten met stapels geld.

De invoering leidde daardoor tot ongeregeldheden en grote prijsstijgingen. Voor de internationale handel maakte de wisseling weinig uit; zelfs bondgenoot China handelt niet met Noord-Korea in won.

Volgens het Noord-Koreaanse regime is de invoering van de munt niet de enige reden voor de executie. Pak Nam-Ki wordt ook een product van de bourgeoisie genoemd, die infiltreerde in Noord-Korea om de nationale economie te ruïneren.

STER reclame