NOS NieuwsAangepast

OM 'eist' vrijspraak voor Lucia de B.

Het Openbaar Ministerie 'eist' vrijspraak voor de Haagse verpleegkundige Lucia de B. Ze staat terecht voor het gerechtshof in Arnhem.

De B. werd ervan verdacht dat ze ernstig zieke kinderen en bejaarden zou hebben gedood door ze overdoses medicijnen te geven.

Namens het OM zei advocaat-generaal Jan Willem Rijkers dat niet is vast te stellen hoe de patiënten zijn overleden en al helemaal niet of hun dood het gevolg is van menselijk handelen. Het beeld van Lucia de B. als seriemoordenaar moet worden bijgesteld, zei de aanklager.

Opnieuw Twee jaar geleden kwam De B. na ruim zes jaar gevangenschap vrij, nadat deskundigen het bewijs tegen haar onderuit hadden gehaald. Ze was veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden en drie pogingen tot moord.

Het OM baseert zich voor een belangrijk deel op het deskundigenrapport. Het belangrijkste bewijs tegen De B. was de vergiftiging van een baby. Volgens de deskundigen waren de toegediende medicijnen niet genoeg om van vergiftiging te spreken.

Voor niets Eind vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de veroordeling opnieuw moet worden bekeken en verwees de zaak naar het Hof in Arnhem. Die doet over een paar weken uitspraak, maar nu het OM om vrijspraak vraagt, is dat waarschijnlijk een formaliteit.

Als de rechter het met het OM eens is, betekent dit dat De B. ruim zes jaar voor niets heeft vastgezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl