Geert Wilders is goed voor Nederland. Dat heeft Ayaan Hirsi Ali gezegd in een interview met de NOS, vlak nadat zij was geland op Schiphol. Het voormalige VVD-Kamerlid is in Nederland om haar nieuwste boek Nomade te promoten.

Wilders is volgens Hirsi Ali goed voor Nederland omdat "mensen die ontevreden zijn over de islam in Nederland een uitweg hebben". Hirsi Ali: "Hij geeft ze een stem."

Toch heeft Hirsi Ali ook kritiek op Wilders, want veel van zijn voorstellen acht zij niet uitvoerbaar. "Bijvoorbeeld het hoofddoekjesverbod, daarvoor zou de grondwet gewijzigd moeten worden, net als voor een heleboel andere voorstellen. Daarnaast hebben we ook te maken met Europese wetgeving, waar Nederland aan meedoet."

Vanuit Washington, waar zij werkt voor de conservatieve denktank American Enterprise Institute, volgt Hirsi Ali de Nederlandse politiek, en het scherpe debat over islam en integratie, nog altijd op de voet. Een kortetermijnoplossing voor de moeilijkheden heeft Hirsi Ali niet.

"Ik houd me bezig met de lange termijn. Mijn aanbeveling zou zijn om moslimimmigranten in Nederland te socialiseren, ze te leren de Nederlandse normen en waarden over te nemen. Maar dat duurt lang. Dat doe je niet zomaar."  

"Dat betekent wel dat zij met name de sociaal-politieke kant van de islam moeten opgeven. En dat is een keuze. Maar immigratie is een keuze. Niemand heeft hen gedwongen hier naartoe te komen. Iedereen is hier vrijwillig gekomen."

Hirsi Ali vindt niet dat moslims hun geloof moeten opgeven als zij naar Nederland komen. "Niet het bidden, ze mogen meedoen aan de ramadan en andere spirituele kanten van de islam. Maar de sociaal-politieke kant van de islam moeten ze wel opgeven, zoals het thema van de jihad of het invoeren van de sharia in welke vorm dan ook in Nederland, het onderdrukken van vrouwen, de intolerantie tegen homoseksualiteit, intolerantie tegen mensen die als moslim geboren zijn, maar iets anders willen. Dat zijn zaken die je moet opgeven als je ervoor kiest om in Nederland te wonen."

Ayaan Hirsi Ali - Nomade. ISBN 978 90 457 0386 2 € 19,90. Uitgeverij Augustus.

STER reclame