CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel stelt zich niet meer verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Hij had al bij zijn aantreden in 2007 besloten dat dit zijn laatste termijn zou zijn.

"Het was bij mijn aantreden al niet mijn grote ambitie om dit te gaan doen, maar ik heb het met veel plezier gedaan", zegt hij in het Radio 1 Journaal. "Dit wordt vrij algemeen beschouwd als een hondenbaan en laat ik het zelf zo zeggen: het is een baan die vrij veel vraagt van mensen."

Van Geel had eerder vooral bestuurlijke functies. Hij was onder meer staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

Op de vraag of hij een post in een nieuw kabinet zal aanvaarden, zegt hij: "Ik zie wel wat de toekomst brengt. Ik ben in elk geval te jong om al achter de geraniums te gaan zitten."

Jet Bussemaker Voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker wil niet meer op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook zij zegt nog wel beschikbaar te zijn voor een bestuurlijke functie.

Bussemaker kwam in 1998 als Kamerlid naar Den Haag. In 2006 werd ze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze vervulde die functie tot het kabinet-Balkenende IV viel.

Johan Remkes Ook oud-minister Johan Remkes (VVD) is niet meer beschikbaar als Kamerlid. Hij vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. 

Remkes is sinds november 2006 Kamerlid. Hij was dat eerder tussen 1993 en 1998.

In het kabinet-Kok II was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In de eerste drie kabinetten-Balkenende was hij minister van Binnenlandse Zaken. Ook was hij een jaar vicepremier.

STER reclame