NOS NieuwsAangepast

DNB bekritiseert pensioenfondsen

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat pensioenfondsen het beleggingsbeleid aanpassen.

In een brief (pdf) die gisteren aan alle fondsen is verstuurd, waarschuwt de toezichthouder voor "ernstige tekortkomingen die het vertrouwen in de pensioensector kunnen ondermijnen". DNB heeft vorig jaar een onderzoek uitgevoerd naar het beleggingsbeleid van pensioenfondsen.

Te optimistische veronderstellingen In de brief aan de pensioenfondsen kraakt DNB enkele harde noten. De toezichthouder constateert dat bedrijven niet altijd in staat bleken de tekorten in het eigen pensioenfonds aan te vullen, ook al waren ze daartoe verplicht: "In een enkel geval gold zelfs dat een sponsor in het geheel niet in staat was zijn verplichtingen na te komen. Ook bleken de overeenkomsten niet altijd waterdicht waardoor vermeende bijstortingsverplichtingen minder hard waren dan verondersteld."

Volgens DNB gingen fondsen uit van "te optimistische veronderstellingen" en werd het eigen vermogen "niet altijd correct vastgesteld". DNB vindt het opvallend dat pensioenfodnsen die er voor de crisis heel goed voorstonden toch nog in de problemen zijn beland.

Enkele 'slapende' fondsen, dus fondsen zonder deelnemers die premie bijdragen, hebben grote problemen. "Als gevolg van de geleden verliezen is het bestaansrecht van een aantal fondsen ondermijnd."

Vekeerd beeld De beleggingsstrategie is volgens DNB te vaak gestoeld op optimistische veronderstellingen en die leiden dan weer toe een grotere kans op tegenvallers.

Daarnaast hadden de fondsen die vorig jaar werden onderzocht soms geen goed zicht op de werkelijke waarde van de beleggingen. "Door het verkeerd waarderen of achterwege laten van afwaarderingen wordt het eigen vermogen overschat en ontstaat een verkeerd beeld van de werkelijke financiële positie van het fonds."

Ook werd er door fondsen belegd met geleend geld, waardoor de geleden verliezen "in extreme gevallen zelfs opliepen tot nagenoeg de volledige belegging".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl