NOS NieuwsAangepast

Fotograaf Charles Moore overleden

De Amerikaanse fotograaf Charles Moore is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werd in de late jaren vijftig haast bij toeval getuige van de Amerikaanse burgerrechtenstrijd, die hij jarenlang zou blijven volgen.

Enkele van de foto's die Moore maakte, werden iconen van de strijd om meer rechten voor zwarte burgers.

Moore begon in 1957 als fotograaf in een portretstudio in Alabama. Later ging hij werken voor een krant in de stad Montgomery.

Arrestatie Als persfotograaf was hij aanwezig bij de arrestatie van Martin Luther King. De politie pakte hem op met het excuus dat hij stond rond te hangen.

De foto van een goedgeklede King die hardhandig op de balie van het politiebureau werd gedrukt, ging de hele wereld over. Onder meer het Amerikaanse persbureau AP en fotomagazine Life gaven veel aandacht aan het incident.

Moore zei indertijd weinig te weten van de opkomende burgerrechtenbeweging. "Ik was maar een jochie. Ik wist niet wat er in de wereld aan de hand was. Ik hield me bezig met kamperen, de natuur en mode."

King gebruikte zijn arrestatie om aandacht te krijgen. Hij weigerde een boete van tien dollar te betalen en stond er op een straf van veertien dagen uit te zitten. De nationale pers pikte het verhaal op en King werd het boegbeeld van de demonstranten.

Rassenrellen In 1962 verliet Moore het zuiden en ging als freelancefotograaf aan de slag in New York. Het bekende fotopersbureau Black Star gaf hem een afnamegarantie om in het zuiden de burgerrechtenbeweging te volgen.

Moore maakte voor Black Star onder meer foto's bij de rassenrellen van Birmingham. Zijn foto van jonge demonstranten die met een waterkanon worden bestookt, werd een van de meest herkenbare foto's uit die periode. Andy Warhol gebruikte een andere foto voor zijn Red Race Riot.

Tot 1965 bleef hij de rassenstrijd in het zuiden volgen, toen nam hij een lange tijd vrij om de wereld rond te reizen en afstand te nemen van de chaos in de VS. Later ging hij nog op reportage in Venezuela, Vietnam en Haïti.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl