NOS NieuwsAangepast

KLPD-lijst met criminele Marokkanen

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft een ranglijst opgesteld waar de problemen met criminele Marokkaanse Nederlanders het grootst zijn. Hiermee wordt bepaald hoeveel geld gemeenten krijgen om overlast aan te pakken.

Amsterdam heeft de meeste Marokkaanse verdachten: 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden criminelen. Dat is zo'n vijftien procent van alle verdachten in de stad.

Gouda bezet de tweede plaats en Utrecht de derde. Culemborg komt als veertiende gemeente voor op de lijst.

De dienst heeft alle 181 gemeenten in kaart gebracht met meer dan vijf Marokkaanse criminelen. De lijst is gebaseerd op cijfers uit 2007 en is begin 2009 opgesteld, maar nu pas openbaar gemaakt.

Recidive Als ook de recidive, waarbij criminelen vaker in de fout gaan, wordt meegerekend, heeft Gouda relatief het grootste probleem met Marokkanen. De 332 geregistreerde Marokkanen pleegden in 2007 gemiddeld 1,4 delicten per jaar.

Op deze lijst is Utrecht tweede; Den Haag staat op drie. Culemborg staat hier op de negende plaats.

Eén op drie Op basis van de cijfers van het KLPD is ook op te maken hoeveel procent van alle criminelen in een bepaalde gemeente van Marokkaanse afkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna één op elke drie arrestanten is Marokkaans.

Utrecht is tweede met 23,7 procent en Culemborg derde met 22,6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl