NOS NieuwsAangepast

Brussel: nog geen steun Griekenland

De Europese Commissie ontkent dat er bijna een akkoord is over miljardenhulp aan Griekenland. Het werk is gaande en de rest is speculatie, aldus een zegsman. Volgens Franse en Britse media ronden de ministers van Financiën van de eurolanden maandag het noodplan af.

De de Britse krant The Guardian berichtte op basis van anonieme bronnen binnen de Europese Commissie over het voorstel. Kern van het plan is dat Griekenland voor miljarden euro's aan leningen en garanties kan krijgen als het daarom vraagt. Het Europese Verdrag verbiedt landen om een ander land te helpen, maar samen kunnen de zestien eurolanden dat wel doen.

Hulp ligt gevoelig. Griekenland heeft jaren te veel uitgegeven en de slechte financiële cijfers verdoezeld. Het land heeft dit jaar 53,2 miljard euro aan geleend geld nodig. Dit plan voorziet in ongeveer de helft daarvan.

Besparingen Volgens een woordvoerder van de Duitse regering is het plan echter niet nodig. "Griekenland heeft besparingen aangekondigd en we verwachten dat ze het zelf zullen redden."

De Griekse regering heeft 4,8 miljard euro aan bezuinigingen doorgevoerd die de het overheidstekort moeten terugschroeven van 12,7 procent van het BBP naar 8,7.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl