NOS NieuwsAangepast

'CIA drogeerde compleet Frans dorp'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft bijna zestig jaar geleden een heel dorp in Zuid-Frankrijk gedrogeerd. Dat beweert althans een Amerikaanse onderzoeksjournalist in zijn boek 'A terrible mistake'.

Honderden inwoners van Pont Saint-Esprit, ten noorden van Avignon, zouden zonder het te weten de drug LSD hebben ingenomen. Volgens Hank Albarelli werd het verdovende middel door het Amerikaans leger vanuit de lucht over het dorp verspreid en werd het ook in 'lokale voedingsproducten' gestopt.

De CIA wilde - het was de tijd van de Koude Oorlog - testen of de tegenstander met verdovende middelen kon worden uitgeschakeld, zo valt te lezen in het boek. Albarelli baseert zijn bevindingen op documenten, geluidscassettes en getuigenverklaringen.

Moeder wurgen In 1951 is Pont Saint-Esprit een week lang het toneel van hysterische taferelen. Mensen rennen over straat, ze hallucineren en schreeuwen het uit. Ze zien overal vlammen en wilde dieren.

Een meisje zegt dat ze wordt aangevallen door tijgers, een jongetje wil zijn moeder wurgen. Een man springt uit het raam van een ziekenhuis en roept: "Ik ben een vliegtuig."

In die week overlijden vijf mensen. Dorpsbakker Roch Briand wordt aangewezen als schuldige. In zijn stokbroden blijken stoffen te zitten van een giftige champignon, zo meldt het prestigieuze British Medical Journal. De bakker sterft kort daarna; zijn vrouw pleegt zelfmoord.

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat giftige stokbroden tot de hysterie in het dorp hebben geleid. De paddestoel die de verschijnselen zou veroorzaken, komt al sinds de achttiende eeuw niet meer voor in Frankrijk. Ook zijn niet alle symptomen te verklaren.

Verdachte omstandigheden Albarelli stelt in zijn boek dat de LSD zijn geproduceerd door wetenschappers die verbonden zijn aan het Zwitserse farmaceutische bedrijf Sandoz, waar de drug in 1938 werd uitgevonden.

Hij kwam tot zijn bevindingen toen hij de dood onderzocht van een biochemicus van Sandoz, Frank Olson, die twee jaar na 'het experiment' onder verdachte omstandigheden was omgekomen. Albarelli zegt dat hij is vermoord omdat hij te loslippig was over de LSD-test.

Volgens Amerikaanse media heeft de Franse inlichtingendienst de VS om opheldering gevraagd over de hele kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl