Wouter Bos (46) wordt in 2002 politiek leider van de PvdA. Hij volgt Ad Melkert op, die is vertrokken na een dramatische verkiezingsnederlaag.

De nieuwe partijleider toont charisma en geeft de PvdA daarmee nieuw elan. Twee maanden nadat Bos tot lijsttrekker is gekozen weet hij in 2003 met negentien extra zetels de grootste verkiezingszege uit de geschiedenis van de PvdA te boeken.

Formatiegesprekken met het CDA lopen echter op niets uit, waardoor de PvdA in de oppositie komt.

Oppositieleider Bos doet het goed als oppositieleider. In die rol loopt hij ook vooraan in een grote demonstratie tegen het kabinet-Balkenende.  

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 boekt zijn partij een enorme overwinning en ook in de landelijke peilingen staat de PvdA er dan ongekend goed voor.

Draaikont Maar dan volgt een keerpunt. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt een on-Nederlands harde campagne gevoerd. CDA-prominenten maken Bos bij herhaling uit voor draaikont en boeken daar succes mee.

De PvdA moet negen zetels inleveren en behoort daarmee tot de grote verliezers van de verkiezingen in 2006. Maar uiteindelijk, na zeer moeizame onderhandelingen met aartsrivaal CDA, schuift de partij toch aan in het kabinet-Balkenende IV.

Financiën Hij wordt minister van Financiën en vicepremier onder Balkenende en treedt daarmee in de voetsporen van zijn voorganger Wim Kok, die ook als PvdA-leider de schatkist bewaakte.

Hij krijgt de naam een goede vakminister te zijn, die doortastend optreedt tijdens de kredietcrisis. Hij geeft staatssteun aan enkele grote Nederlandse banken en geniet zichtbaar van zijn rol als 'bankenredder'.

Het kabinet-Balkenende IV valt op 20 februari over de kwestie-Uruzgan. Bos houdt vast aan het PvdA-standpunt dat de laatste Nederlandse militair eind 2010 uit de Afghaanse provincie moet zijn vertrokken, terwijl CDA en ChristenUnie nog opties open willen openhouden.

Maar eigenlijk draait de kabinetscrisis om iets anders: de verhouding tussen met name Bos en CDA-leider Balkenende zijn van het begin af aan moeizaam. Hun lichaamstaal spreekt wat dat betreft boekdelen.

Privé Wouter Bos is op 14 juli 1963 geboren in Vlaardingen, maar groeit op in Odijk. Hij komt uit een christelijk gezin met vier kinderen en gaat naar de zondagsschool. Zijn vader is directeur van het ICCO, een christelijke ontwikkelingsorganisatie. Bos is sinds 2002 getrouwd en heeft twee dochters en een zoon, van wie de jongste vorig jaar werd geboren.

STER reclame