NOS NieuwsAangepast

PvdA-leider Bos stapt op

PvdA-leider Wouter Bos stapt op als partijleider. Hij doet dat om persoonlijke redenen.

Bos kiest voor zijn gezin. "Ik heb ook andere verantwoordelijkheden als vader van een gezin met drie jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden", zei hij op een persconferentie in Den Haag. Lees hier zijn volledige verklaring. Twaalf jaar landelijke politiek legde een zware druk op zijn privéleven. "Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien."

Goede handen Bos vindt dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zijn opvolger moet worden. "Hij is de best mogelijke opvolger. Bij hem is de PvdA in goede handen."

Bos benadrukte dat niet hij, maar de partij de nieuwe leider kiest. Hij zei dat hij al sinds 2007 gesprekken heeft gevoerd met Cohen over zijn opvolging.

Na zijn verklaring kreeg Bos een lang applaus van alle PvdA-ers die bij de persconferentie aanwezig waren.

Premier Bos zei dat hij al langer speelde met het idee om uit de politiek te stappen. Het definitieve besluit daarover heeft hij genomen in het weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vorige week zei Bos nog dat hij de kandidaat-lijsttrekker was van zijn partij. Hij zei toen ook te hopen dat de PvdA de grootste partij zou worden en volgens hem is het logisch dat die ook de premier levert. Die woorden werden verstaan alsof Bos zelf die premier zou willen worden.

De machtswisseling binnen de PvdA komt erg kort voor de verkiezingsdatum. Over drie maanden, op 9 juni, zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl