NOS NieuwsAangepast

Eurlings stapt uit de politiek

Camiel Eurlings is niet beschikbaar voor een plaats op de CDA-lijst in de Tweede Kamer. Ook wil hij niet in een volgend kabinet.

De demissionair minister van Verkeer en Waterstaat heeft dat laten weten aan partijleider Balkenende, die hem naar zijn zeggen voluit steunt. "Hij begrijpt dat als je negentig uur per week werkt, je een prijs betaalt."

Kroonprins Eurlings, die vaak werd genoemd als mogelijke opvolger van Balkenende als partijleider, wil de komende tijd meer aandacht besteden aan zijn privéleven. Die keuze heeft hij samen met zijn vriendin gemaakt.

Hij zegt niet met oogkleppen op te willen doorhollen "en dan op mijn 45ste of 50ste achterom te kijken en dan helemaal alleen te zijn".

Hij wil zich wel voor het CDA blijven inspannen, maar op een andere manier.

"Het is geen gemakkelijke afweging geweest. Mijn halve leven heeft in het teken gestaan van de politiek en het bestuur", zegt hij.

Lijsttrekker Camiel Eurlings (36) zit al vanaf zijn twintigste in de politiek. Hij begon als gemeenteraadslid in Valkenburg aan de Geul.

Van 1998 tot 2004 was hij Tweede Kamerlid. Vervolgens was hij lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen.

In 2007 werd hij door CDA-leider Balkenende uit Europa teruggeroepen om minister te worden in diens vierde kabinet.

Die functie stond vooral in het teken van de invoering van de kilometerheffing. Hij kreeg veel kritiek op zijn uitspraak dat die heffing er niet zou komen als de ANWB die zou afwijzen. Het onderwerp kilometerheffing is na de val van het kabinet-Balkenende IV controversieel verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl