NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt Leefbaar Rotterdam

Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek doen naar het werven van volmachten door Leefbaar Rotterdam. Die partij heeft zijn kandidaat-raadsleden vorige week per mail allerlei tips gegeven over hoe ze aan volmachtstemmen konden komen.

Raadslid Buijt schreef in de mail dat hij zo'n vijftig betrouwbare Rotterdammers had die met de volmachten naar de stembus konden gaan. De Kiesraad zegt dat de kiezer zelf het initiatief moet nemen om iemand te machtigen.

Juridisch De Kiesraad vindt dat de actie van Leefbaar Rotterdam indruist tegen de manier waarop de wetgever het stemmen bij volmacht heeft bedoeld.

De Kiesraad gaat niet zover om de actie als ronselen te bestempelen en zegt dat dat aan het Openbaar Ministerie is.

Het OM begint nu een oriënterend onderzoek naar het werven van volmachten, volgens Leefbaar Rotterdam zijn er juridisch geen grenzen overschreden.

Hertelling De gemeente Rotterdam hertelt vandaag alle stemmen die vorige week woensdag zijn uitgebracht. Er moeten meer dan 220.000 stemmen opnieuw worden geteld. Dat gaat naar verwachting twee dagen duren.

Het hertellen wordt niet gedaan door de leden van de stembureaus, maar door ambtenaren. Daarvoor worden ongeveer tweehonderd ambtenaren ingezet die niet eerder bij het tellen betrokken zijn geweest.

Dinsdag besloot burgemeester Aboutaleb dat een hertelling nodig is om alle twijfels rond de verkiezingsuitslag in Rotterdam weg te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl