NOS NieuwsAangepast

Minister Verburg op het matje wegens glossy

In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over de "Gerda", de glossy (pdf) die deze week wordt meegestuurd met de vrouwenbladen Margriet, Libelle en Flair. Het blad heeft een oplage van 830.000.

Met het blad wil demissionair CDA-minister Gerda Verburg de aandacht vestigen op natuur en voeding en bijvoorbeeld ook op het belang van buitenspelen. Het is een uitgave van het ministerie van Landbouw, dat 75 jaar bestaat.

De Kamer wil echter weten waarom op kosten van de belastingbetaler zo'n blad wordt uitgebracht. De PvdA is verbaasd, de SP spreekt van "een CDA-krantje" en de PVV noemt het een schande.

'CDA betalen' De Partij voor de Dieren heeft een spoeddebat aangevraagd. Fractievoorzitter Thieme noemt het "ongehoord dat een tijdschrift dat het beleid en de persoon van de minister van LNV verheerlijkt in verkiezingstijd verspreid wordt."

Thieme wil weten wat het magazine precies heeft gekost en wil de kosten verhalen op het CDA.

Koopje Minister Verburg reageert gelaten op de beroering. "Wat ik ook doe, ze vinden nooit iets goed wat met LVN te maken heeft", zegt ze over de oppositie.

Volgens haar heeft het blad 400.000 euro gekost om te produceren. "Twee kwartjes per huishouden. Dat is voor dit soort voorlichtingszaken een koopje."

De beschuldiging dat het een verkapte verkiezingscampagne is, wijst ze van de hand. Volgens Verburg was het tijdschrift al ver voor de nieuwe verkiezingen geconcipieerd. "De productie van zo'n blad, dat vraagt eventjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl