Er komt een onafhankelijk onderzoek naar misbruik binnen katholieke instellingen. Dat heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie bekendgemaakt. Het onderzoek staat onder leiding van Wim Deetman, voormalig minister en oud-burgemeester van Den Haag.

Ook hebben de bisschoppen vandaag in een verklaring hun excuses aangeboden aan de slachtoffers van misbruik binnen katholieke internaten. Ze schrijven dat ze "diep geraakt zijn door de aangrijpende verhalen van seksueel misbruik die de laatste tijd naar boven komen".

Waardigheid Alle Nederlandse bisschoppen zijn in Zeist bijeen voor overleg. In de verklaring stellen zij verder dat "iedere vorm van seksueel misbruik krachtig veroordeeld dient te worden omdat het haaks staat op het Evangelie en de waardigheid van de menselijke persoon."

In Nederland hebben zich inmiddels 200 mensen gemeld die in het verleden zouden zijn misbruikt door katholieke geestelijken. 

De voorzitter van de bisschoppenconferentie, de Rotterdamse bisschop Ad van Luyn, gaf zondag al aan dat er wat hem betreft een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie moet komen.

Elftal De leiders van de zeven bisdommen - Utrecht, Rotterdam, Roermond, Den Bosch, Breda, Haarlem-Amsterdam en Groningen-Leeuwarden - vergaderen elke maand met elkaar. De conferentie bestaat uit elf geestelijken.

De agenda van de bisschoppenconferentie is niet openbaar. Over besluiten van de conferentie komt zelden iets naar buiten. In de jaren negentig werd wel bekend dat er besloten was dat katholieke kerken geen moskee mogen worden.

Als er hele gevoelige kwesties op de agenda staan, kan de conferentie zich wenden tot het Vaticaan. Dat gaat dan meestal via de nuntius, de diplomatiek vertegenwoordiger van de paus. In Nederland is dat mgr. François Bacqué. Of dat nu ook is gebeurd, is niet bekend.

Waarschijnlijk werd in Zeist ook gesproken over de hostie-rel in Reusel. Een pastoor weigerde daar onlangs de communie te geven aan de openlijk homoseksuele prins carnaval van het dorp. Dat leidde tot veel ophef en protesten in de kerk in Reusel en in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

STER reclame