NOS NieuwsAangepast

Balkenende blijft lijsttrekker CDA

Jan Peter Balkenende houdt de steun van het CDA-bestuur. Dat heeft partijvoorzitter Van Heeswijk gezegd na een bestuurvergadering. Hij is en blijft lijsttrekker bij de verkiezingen van 9 juni, aldus Van Heeswijk.

In Den Haag was de partij bijeengekomen om de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week te bespreken. Op 3 maart verloor de partij zo'n 200 raadszetels en boekte daarmee een van de slechtste resultaten ooit bij de raadsverkiezingen.

In de partij was wat gemor ontstaan over het functioneren van Balkenende en over zijn aankondiging dat hij alleen beschikbaar is als premier en niet als fractieleider. Ook Balkenenendes snelle kandidatuur voor het lijsttrekkerschap wekte wat onbegrip.

Aan de vergadering namen behalve de partijtop de afdelingsvoorzitters en de jongerenbeweging CDJA deel.

Van Heeswijk zei niets over een eventueel Kamerlidmaatschap voor Balkenende als het CDA niet de premier levert. "Dan is er een nieuwe situatie", aldus Van Heeswijk en zal de partijtop opnieuw bij elkaar komen.

Balkenende zelf zei na afloop van de vergadering dat het bestuur een "helder signaal" had afgegeven. Hij zei dat hij "voor goud" gaat op 9 juni. Hij wilde niet ingaan op vragen over zijn eerdere opmerking dat hij alleen beschikbaar is voor het premierschap. "Ik ga voor goud. Daarna maken we de balans op."

Balkenende zei zich verantwoordelijk te voelen voor het slechte CDA-resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl