Boom wint proloog Parijs-Nice

Aangepast op

Lars Boom is winnaar geworden van de proloog van Parijs-Nice, een tijdrit van acht kilometer in en rond Montfort-l'Amaury.

De renner van de Rabobank-ploeg finishte na 10.56 en bleef Jens Voigt (10.59) en Levi Leipheimer (11.02) voor. Alberto Contador eindigde in dezelfde tijd als Leipheimer als vierde.

Alejandro Valverde stelde. met een tijd van 11.25, enigszins teleur. Zijn ploeggenoot Luis-Léon Sánchez, die hier zijn titel verdedigt, werd in 11.09 achtste.

"Vanaf donderdag te zwaar" "Ik voel me al goed sinds de Omloop Het Nieuwsblad", meldde Boom achteraf. "Het parcours van deze proloog beviel me goed en vanaf de start had ik de juiste hartslag en het juiste tempo."

"Ik had niet direct verwacht hier te winnen, want er doen veel grote namen mee aan deze wedstrijd. Deze zege sla ik bijna net zo hoog aan als mijn ritwinst in de Vuelta van 2009."

De renners in Parijs-Nice wacht de komende week flink wat klimwerk. Na twee ritten die waarschijnlijk voor de sprinters zijn, staat woensdag een aantal pittige heuveltjes op het programma. De rit van donderdag, waarbij de finish op een col van eerste categorie ligt, lijkt de cruciale. Ook zaterdag en zondag is het klimmen geblazen.  

Boom gaat ervan uit dat hij zijn gele trui de komende twee ritten kan verdedigen, maar daarna wordt het lastig: "Ik denk dat het vanaf donderdag te zwaar voor me wordt, maar ik ga mijn best doen."

Weer pech Steegmans De Belg Gert Steegmans liep bij een val een gebroken sleutelbeen op. De renner van RadioShack was net hersteld van een val in de Ronde van Algarve, waaraan hij een hersenschudding overhield.