In Irak zijn de stembureaus gesloten en is het tellen van de stemmen voor de parlementsverkiezingen begonnen. Bijna negentien miljoen Irakezen konden vandaag hun stem uitbrengen.

De eerste uitslagen worden pas in de loop van de week verwacht, schrijft correspondent Nicole le Fever vanuit Bagdad. De definitieve uitslag kan nog een maand op zich laten wachten.

De Amerikaanse president Obama heeft de Irakezen geprezen die vandaag hun stem hebben uitgebracht. Hij zei dat hij groot respect heeft voor de miljoenen die zich niet hebben laten weerhouden door terreurdaden.

Geweld In de hoofdstad Bagdad zijn bij aanslagen zeker 38 mensen omgekomen, van wie 25 in een flatgebouw.

Zelfmoordterroristen bliezen zich op bij twee stembureaus. Elders in de stad was een mortieraanval op een markt. Mogelijk was de granaat bestemd voor een stembureau in de buurt.

De autoriteiten hielden al rekening met aanslagen en hebben zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er in Bagdad 200.000 militairen en politiemensen op de been. Het vliegveld is gesloten en in delen van de stad mogen geen auto's rijden.

Koerden De Irakezen kozen vandaag een nieuw parlement. Het was de tweede keer dat er parlementsverkiezingen zijn sinds de invasie van 2003, die een eind maakte aan het bewind van Saddam Hussein.

Voor de 325 zetels hebben zich meer dan 6000 kandidaten van 86 politieke groeperingen gemeld.

De vorige verkiezingen werden nog geboycot door de soennieten, die onder Saddam Hussein de macht hadden. Nu doen zij wel mee.

De verwachting is dat geen van de voor de hand liggende coalities een meerderheid haalt. Dat kan betekenen dat Irak een lange periode van politieke onzekerheid tegemoet gaat.

STER reclame