IJslanders hebben in een referendum het akkoord over de Icesave-gelden afgewezen.

De regering in Reykjavik wil nu opnieuw onderhandelen met Nederland en Groot-Brittannië over terugbetaling van het spaargeld dat verloren ging bij de ondergang van de bank in 2008.

Uit de eerste resultaten blijkt dat meer dan negentig procent heeft tegengestemd.

Er werd al op gerekend dat de tegenstanders van het akkoord in de meerderheid waren, maar de afwijzing is massaler dan verwacht.

Er was een akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over terugbetaling, maar president Olafur Ragnar Grimmsson sprak daar begin dit jaar zijn veto daarover uit.

De IJslandse bank had bijna 350.000 klanten in Nederland en Groot-Brittannië. De regeringen van deze twee landen hebben het spaargeld bijna helemaal aan de gedupeerden voorgeschoten.

Het gaat om 1,3 miljard euro in Nederland en 2,5 miljard euro in Groot-Britannië.

Interne zaak De regering in Reykjavik was tegen het referendum. Premier Johanna Sigurdardottir ziet nog wel mogelijkheden om betere afspraken te maken met Den Haag en Londen.

IJsland heeft belang bij een nieuw akkoord. Het land hoopt op financiële hulp van Scandinavische landen en het IMF om de economie weer op te bouwen. Maar die stellen de voorwaarde dat er een afbetalingsregeling komt.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt dat hij de kwestie beschouwt als een interne zaak voor IJsland.

STER reclame