NOS NieuwsAangepast

Klink wil vaccins terugverkopen

Minister Klink van Volksgezondheid probeert de overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep terug te verkopen aan de fabrikanten. Daarnaast lopen er volgens het ministerie ook gesprekken met andere landen die mogelijk vaccins willen overnemen.

Klink schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat in Oost-Europa en andere delen van de wereld de griep nog niet op zijn retour is en dat daar een ernstig tekort is aan vaccins.

De minister had 34 miljoen doses vaccin ingekocht, maar door het milde verloop van de Mexicaanse griep in Nederland zijn dat er 19 miljoen te veel. De overtollige vaccins hebben volgens NRC Handelsblad de belastingbetaler 200 tot 300 miljoen euro gekost.

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop de Mexicaanse griep in Nederland is aangepakt. Dat gebeurt in opdracht van minister Klink en het moet eind dit jaar klaar zijn.

Sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep zijn 53 mensen eraan overleden. In de meeste gevallen hadden zij al iets onder de leden. De seizoensgriep eist in Nederland jaarlijks meer slachtoffers, ongeveer 1500.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl