NOS NieuwsAangepast

Ministerie: geen herinvoering stemcomputers

Het opnieuw invoeren van stemcomputers is niet aan de orde. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau ANP in een reactie op een oproep van de voorzitter van het genootschap van burgemeesters.

De voorzitter, burgemeester Schneiders van Haarlem, vindt dat het stemmen met het potlood grondig moet worden geëvalueerd. Volgens Schneiders is woensdag gebleken dat stemmen met het potlood bijzonder onpraktisch is. In het Radio 1 Journaal zei hij dat de kans op fouten en fraude vermoedelijk zeker zo groot is als bij het stemmen met de computer.

Maar "een van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag", zegt de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds." Dat het tellen van de papieren stembiljetten wat meer handelingen vereist "is een consequentie waar wij mee kunnen leven", aldus de woordvoerder.

Ondetecteerbare fraude In 2007 verbood het kabinet het gebruik van stemcomputers omdat de machines niet genoeg beveiligd zouden zijn.

Het verbod was het gevolg van een onderzoeksjournalistieke actie van de organisatie Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet. Die toonde aan dat elektronisch stemmen berust op vertrouwen in een handvol mensen dat het stemproces controleert.

Door een fout of door een bewuste actie zou met een druk op de knop de uitslag kunnen worden gewijzigd. Dit in tegenstelling tot stemmen met papier, waarbij het proces van het tellen van de stemmen transparant is. Het wordt overzien door veel mensen en hertellingen zijn mogelijk.

Nederland was een van de eerste landen waar elektronisch werd gestemd en een van de eerste landen waar het werd afgeschaft. Ook andere landen, zoals Duitsland, zijn gestopt met het elektronisch stemmen.

Stemmen afdrukken Nedap, het Nederlandse bedrijf dat de stemcomputers produceert heeft een nieuwe type stemcomputer ontwikkeld, waarbij de stem vanuit de computer wordt afgedrukt (pdf).

De printers en afdrukken die er uitkomen zijn goed beveiligd, waardoor uiteindelijk alle stemmen zowel elektronisch, als op papier beschikbaar zijn. In 2007 heeft het bedrijf deze stemcomputers gebruikt in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl