Emile Roemer is gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP.

In een persconferentie zei hij dubbele gevoelens te hebben over zijn verkiezing. "Want eigenlijk had Agnes Kant hier moeten staan." Maar hij voegde eraan toe: "Ik ga ervoor. Ik ga eruit halen wat erin zit. Aan mij de taak om de weggelopen SP-kiezers terug te winnen. We hebben een hele klus te klaren."

Lijsttrekker Roemer wil ook lijsttrekker worden bij de komende verkiezingen. Daarover spreekt het partijcongres zich in april uit.

Over de ervaren lijsttrekkers waarmee hij zich zal moeten meten, zei hij: "Ik zie wel wie er tegenover me komt te staan. Ik ben nergens bang voor." Geert Wilders wil hij bestrijden "op de inhoud". "Hij weet het mooi te brengen, maar komt niet met oplossingen."

Oud-onderwijzer Emile Roemer (1962) is sinds 2006 Kamerlid. Hij is woordvoerder Verkeer en Waterstaat. Vroeger was hij onderwijzer.

Agnes Kant kondigde gisteren, een dag na de gemeenteraadsverkiezingen, aan dat zij het fractievoorzitterschap neerlegt en niet beschikbaar is als lijsttrekker. Na de verkiezingen komt zij niet terug in de Tweede Kamer.

Kant volgde in 2008 Jan Marijnissen op als SP-leider. De laatste tijd zwol de kritiek op haar functioneren aan door haar optredens in tv-debatten, die zij op schelle toon voerde.

De SP leed bij de gemeenteraadsverkiezingen een nederlaag. De partij verloor zo'n vijftig zetels, terwijl zij in veel meer gemeenten meedeed dan in 2006.

STER reclame