NOS NieuwsAangepast

Kinderen Haïti weer naar school

Door verslaggever Bert van Slooten

Wordt de 108,9 miljoen steun die Nederland via de SHO aan Haïti gaf wel goed besteed? Blijft er niks aan de strijkstok hangen? De Rekenkamer gaat controleren of van elke euro minimaal 93 cent gaat naar het land dat op 12 januari door een verschrikkelijke aardbeving werd getroffen.

Omdat het nog even duurt voor de resultaten van dat toezicht er zijn, zoekt de NOS ondertussen uit wat er met uw geld gebeurt.

De tijd van vakantie is voorbij. De kinderen in Haïti moeten weer naar school.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want niet alleen de huizen, ook de schoolgebouwen zijn ingestort. Toch proberen de hulporganisaties met man en macht om klaslokalen, meestal in tenten, in te richten.

In Haïti zijn 150 tenten neergezet die als tijdelijk onderkomen dienen voor de 720.000 kinderen die les moeten krijgen. Alles is moeilijk na zo'n ramp, dus ook het opzetten van tenten voor scholen. Want waar komen die tenten te staan? Op de schaarse ruimte zijn meestal al 'gewone' tenten neergezet en ook daar moeten er voordat het regenseizoen begint, veel meer van bijkomen.

School in een doos De hulporganisaties onder leiding van Unicef, die het onderwijs coördineert, hebben de afgelopen weken ongeveer 10.000 leerkrachten getraind, zodat ze de leerlingen kunnen helpen bij het verwerken van de nare ervaringen van de aardbeving.

Ook zijn er speciale onderwijspakketten samengesteld. Zo is er de school in een doos (school in a box), waarin alle materialen voor een leraar zitten. De binnenkant van de doos is een schoolbord en verder zitten er potloden, schriften en andere schoolspullen in. En een radio op zonne-energie, zodat de school wat er ook gebeurt in contact kan blijven met de buitenwereld.

En het is de bedoeling dat alle 720.000 schoolkinderen een speciale schooltas krijgen. Daar zitten dan werkboeken, linialen en andere schoolspullen in. Voor de allerkleinsten, kinderen van één tot vijf jaar, zijn er pakketten met speelgoed. Ook zijn er nog speciale pakketten (410 in totaal), waarin sport- en spelmaterialen zitten.

Product Kosten AantalTotaal kostenSchooltas60 dollar720.000$ 43, 2 miljoenSchool in een doos200 dollar39078.000 dollarSport- en spelmateriaal200 dollar41082.000 dollarKleuterspeelgoed230 dollar1331306.130 dollar

Om te zorgen dat over een paar weken ook daadwerkelijk iedereen naar school gaat, wordt momenteel campagne gevoerd. Met leuzen als Go to school en Back to school proberen hulporganisaties de kinderen en hun ouders te overtuigen dat het belangrijk is om naar school te gaan.

Unicef Van het in Nederland opgehaalde geld heeft Unicef bijna vijf miljoen euro in Haïti uitgegeven. Voor de komende maanden heeft Unicef Nederland nog eens zes miljoen euro toegezegd.

Het geld wordt overgemaakt aan Unicef Internationaal. Uiteindelijk wordt het geld uitgegeven door de internationale poot van Unicef.

Nog niet in de cijfers de transport- en distributiekosten. Ook de kosten voor het trainen van personeel, voor de traumaverwerking, zijn nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl