NOS NieuwsAangepast

Agnes Kant weg als SP-leider

SP-leider Kant stapt op als fractievoorzitter. Ook is ze niet langer beschikbaar als lijsttrekker. Na de verkiezingen van juni komt ze ook niet meer terug in de Kamer.

Ze is bang dat de slechte verkiezingsuitslag en de lage peilingen te veel aan haar optreden worden gekoppeld en dat dit in de campagne voor de Kamerverkiezingen in juni zal overheersen.

Kant voegde eraan toe dat ze het vertrouwen van de partij nog volop voelt, maar dat het in de huidige politiek om meer gaat. Ze noemde de inzet voor een betere samenleving een roeping.

Fractievoorzitter Het is nog onduidelijk wie Kant opvolgt. De Tweede-Kamerfractie van de SP kiest morgen een nieuwe voorzitter. Op een partijcongres in april wijst de SP een lijsttrekker aan.

Jan Marijnissen, die in 2008 wegens gezondheidsredenen terugtrad, heeft laten weten dat hij niet beschikbaar is voor één van de vacante functies.

Schel Kant zit sinds 1998 voor de SP in de Tweede Kamer. In 2008 werd ze fractieleider. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zwol de kritiek op haar aan. Vooral haar optreden tijdens verschillende debatten in de media deed haar reputatie geen goed. Kant debatteerde geregeld op schelle toon en kwam over als verbeten.

Daarbij kwam het verlies van gisteren. De SP moet na de gemeenteraadsverkiezingen 47 raadszetels inleveren, terwijl de partij in veel meer gemeenten meedeed dan in 2006.

"We staan er niet goed voor, we liggen er wakker van. Het is vervelend", zei Kant gisteravond voor haar achterban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl