NOS SportAangepast

Lintje Kramer, Tuitert en Sauerbreij

Sven Kramer, Mark Tuitert en Nicolien Sauerbreij zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De winnaars van een gouden medaille op de Winterspelen in Vancouver kregen het bijbehorende lintje in de Ridderzaal in Den Haag opgespeld door demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kramer en Tuitert vierden successen op de schaatsbaan van Vancouver. Kramer werd olympisch kampioen op de 5.000 meter, Tuitert op de 1.500 meter. Snowboardster Sauerbreij pakte een gouden plak op de parallelreuzenslalom, de eerste 'sneeuwmedaille' ooit voor ons land.

Ireen Wüst won in Canada ook goud, maar zij werd in 2006 al onderscheiden voor haar gouden medaille op de Spelen van Turijn. Zij pakte destijds de titel op de 3.000 meter. Als 'goedmakertje' kreeg Wüst van Klink een gratis vliegles aangeboden.

Fax Sauerbreij was supertrots. "Dit zijn bijzondere dagen. Dit zal ik niet vaak meer meemaken. Het is allemaal heel mooi." Ze stapte na het opspelden van het lintje in de bus om naar de koningin te gaan. "Ik ben niet zenuwachtig, maar het is wel een apart moment. Ik ga haar in ieder geval bedanken voor de fax die ze mij heeft gestuurd."

Tuitert genoot eveneens in Den Haag. "Dit is echt heel speciaal. Ik ben trots dat ik een lintje heb gekregen." Ook Sven Kramer nam de onderscheiding met een lach op zijn gezicht in ontvangst, maar de teleurstelling is na het missen van het goud op de 10 kilometer en voor de ploegachtervolging bij hem nog niet verdwenen. "Ik blijf een dubbel gevoel houden."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl