NOS NieuwsAangepast

OM eist levenslang tegen oorlogsmisdadiger Boere

Tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere is in Duitsland levenslang geëist. Hij staat in Aken terecht voor de moord op drie Nederlandse verzetstrijders in 1944. Boere heeft de moorden bekend.

Boere, die destijds als korporaal van een moordbrigade diende bij de SS, vermoordde de drie als vergelding voor aanslagen die waren gepleegd door het verzet.

Infiltratie Heinrich Boere was tijdens de Tweede Wereldoorlog ook lid van de NSB. Dat bleek vorige maand uit bewijzen die werden gevonden in Maastrichtse archieven. Tot dan toe ontkende Boere dat hij lid was van de nazipartij.

Als lid van de Landwacht infiltreerde Boere in 1944 met andere NSB'ers in het verzet in het Limburgse Helden-Panningen. Ze verraadden 52 onderduikers en verzetslieden, van wie er in ieder geval zeven later in concentratiekampen stierven.

Volgens een van zijn advocaten was Boere slechts sympathiserend lid van de NSB, als tegenprestatie voor een baantje bij het energiebedrijf in Maastricht. Boere zelf zegt het zich nauwelijks te herinneren.

Doodstraf In 1949 kreeg Boere in Nederland de doodstraf opgelegd, maar hij wist te ontsnappen. Eerst hield hij zich zeven jaar schuil in de kast van zijn moeder in Maastricht, in 1954 vluchtte hij naar Duitsland.

Omdat hij Duits staatsburger was, mocht Duitsland hem niet uitleveren. In Duitsland werd hij niet vervolgd, mede omdat de feiten waren verjaard. Later trad een nieuwe officier van justitie aan die de feiten anders interpreteerde.

Sindsdien zijn vele pogingen gedaan om Boere alsnog aan te klagen voor moord. In eerste instantie vond de rechter dat Heinrich Boere niet fit genoeg was om aan een proces deel te nemen. Een hogere rechter zag dat anders.

Op 16 maart voert de verdediging van Boere haar pleidooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl