NOS NieuwsAangepast

Politieke leiders voeren fel debat

Politieke leiders hebben elkaar harde verwijten gemaakt over veiligheid en integratie. In het EénVandaag-verkiezingsdebat noemde SP-leider Kant PVV-voorman Wilders een grotere bedreiging voor de samenleving dan de islam.

"Wilders zoekt geen oplossingen, maar zondebokken", zei ze, "en zondebokken zoeken voor problemen is levensgevaarlijk".

PvdA-leider Bos vond het te ver gaan om Wilders zelf een bedreiging te noemen, maar hij noemde diens ideeën wel "buitengewoon onverstandig". Volgens Bos moet Wilders ophouden te denken in "moslims en niet-moslims".

Allesoverheersend Wilders was het eens met de stelling 'De islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse samenleving'. "De islam is een allesoverheersende ideologie die ons door de strot wordt geduwd, en de PvdA is daar verantwoordelijk voor", zei hij.

Wilders noemde de PvdA "de partij van de Arabieren". "Als u niet gelooft dat Marokkaans tuig het voor Nederland verziekt, staat het hoofdkantoor van de PvdA in Mekka", zei hij. D66-voorman Pechtold vindt dat Wilders een xenofobe boodschap verspreidt. "Waar zijn uw oplossingen? U zet dit land in zwart/wit neer", zei hij.

Kansarm Ook VVD-leider Rutte was het niet eens met de stelling, maar hij vindt wel dat Nederland terughoudend moet zijn met het opnemen van kansarme immigranten. CDA-fractievoorzitter Van Geel pleitte vooral voor reële oplossingen voor reële problemen. Dat iemand naar de moskee gaat of een hoofddoek draagt, vindt hij geen probleem.

Volgens een kijkerspanel won Wilders het debat (32 procent), gevolgd door Bos op de tweede plaats (24 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl