NOS NieuwsAangepast

Gemser: een dikke voldoende

Een bizarre ontknoping van de tien kilometer Schaatsen. Maar ook het eerste 'sneeuwgoud'. Voor teamchef Henk Gemser van de Nederlandse sportploeg in Vancouver was het alles bij elkaar het een dikke voldoende. "Een 8 tot een 8,5."

Door Martijn Bink en Jan Talens

Kort voor de Spelen zei Gemser dat hij minimaal net zo veel medailles wilde halen als in Turijn, vier jaar geleden. Aan die minimale eis is voldaan. Maar hoe? Nederland heeft opgelegde kansen gemist. En onverwachte kansen gegrepen. Volgens Gemser hoort verliezen bij topsport. In een terugblik denkt hij meer aan de hoogtepunten, dan aan de tegenslagen.

De Winterspelen waren nog niet begonnen of er hingen al donkere wolken boven Vancouver. Letterlijk. Want het weer zat niet mee en dus moest er sneeuw met vrachtwagens en helikopters op voorjaarsgroene bergen gekieperd worden.

Diep tragisch was de dood van de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili, op de dag van de openingsceremonie.

Schaatsen Dé Nederlandse sport, het schaatsen, verliep grillig. Mark Tuitert pakte verrassend goud op de 1.500 meter. Kramer won de 5.000 meter, maar wisselde verkeerd op de tien kilometer en daarmee kon z'n toptijd de prullenbak in.

Brons en zilver waren er voor Laurine van Riessen en Annette Gerritsen. Bijzonder knap was de overwinning van Irene Wust op het koningsnummer: de 1.500 meter. Maar bij de ploegenachtervolging werd het podium niet gehaald.

De mannen kwamen op hetzelfde onderdeel niet verder dan brons. Maar dan wel weer brons met de snelste tijd van allemaal, die een nieuw Olympisch record betekende.

Sneeuwgoud In de stromende regen en voor maar een handjevol Nederlandse toeschouwers werkte Nicolien Sauerbreij een foutloos toernooi af: de tweevoudig winnaar van de wereldbeker pakte knap het Olympisch goud bij het snowboarden. Zo werd ze ook nog de honderdste Nederlandse Olympisch kampioen.

En dat telde flink mee op de balans: zeven medailles, waarvan vier goud, één zilver en twee brons.

Voor Gemser was het zijn de laatste Olympsiche toernooi. Hij kijkt uiteindelijk tevreden terug op de Spelen van Vancouver. "Er zijn meer hoogtepunten dan dieptepunten geweest."

Trainingsfaciliteiten Maar om in de toekomst een sterk schaatsland te blijven, moet er meer geld naar trainingsfaciliteiten. Andere landen hebben op dat vlak een voorsprong. Gemser: "Wat ons echt ontbreekt is een nationaal traingingscentrum voor schaatsers. In Duitsland hebben ze drie van die banen."

Toch blijft Gemser ervan overtuigd dat Nederland ook in de toekomst zal blijven meetellen op de grote schaatsevenementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl