NOS NieuwsAangepast

Dodental Chili loopt op tot boven 700

President Bachelet van Chili zegt dat het dodental van de aardbeving van gisteren is opgelopen tot 708. Dat is een enorme stijging ten opzichte van het eerder genoemde dodental van 300.

De meeste doden vielen door vloedgolven in de kuststad Concepción. Gewaarschuwd was voor een grote tsunami, maar die bleef uit. Wel vielen er doden door een vloedgolf bij Juan Fernández Archipel.

Volgens Bachelet zijn zeker twee miljoen mensen getroffen door de beving van zaterdagnacht, die een kracht had van 8,8 op de schaal van Richter.

De omvang van de schade is moeilijk vast te stellen, omdat in veel gebieden telefoon- en elektriciteitsverbindingen zijn uitgevallen. Reddingswerkers hebben moeite het rampgebied te bereiken, doordat wegen en bruggen zijn verwoest.

In de buurt van de stad Concepción, die dicht bij het epicentrum ligt, is de schade aanzienlijk. In de stad zitten zestig tot honderd mensen vast onder het puin van een appartementengebouw. Tot nu toe zijn er zestien mensen levend gevonden en zijn zes lijken geborgen.

Vloedgolven De tsunami's na de aardbeving vielen mee. De waarschuwing voor vloedgolven is inmiddels overal ingetrokken. Vooral in Hawaii werd rekening gehouden met een tsunami, maar ook die viel mee.

Een tsunami heeft wel het leven gekost aan vijf mensen op een eilandengroep ten westen van Chili. Daar worden nog elf mensen vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl