NOS NieuwsAangepast

Spelen nog steeds dopingvrij

Meer dan 2.000 dopingcontroles worden er tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver uitgevoerd, maar tot nu toe is er nog geen enkele sporter betrapt op doping, zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. Het zijn nog steeds schone Spelen en dat is goed nieuws.

De Olympische Spelen zijn een showcase voor de dopingautoriteiten. De meest actuele analyses kunnen in het laboratorium worden uitgevoerd. Het laboratorium is van Montreal naar de Olympic Oval in Richmond verhuisd. Ze zitten daar onder de schaatsbaan, vertelt Ram. De plek is overigens toevallig gekozen, zegt hij.

Biologisch paspoort Het laboratorium neemt de standaard urinecontroles bij de eerste vier van iedere schaatsafstand en test ook een paar door het lot aangewezen atleten, mailt Harm Kuipers, het hoofd van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité, het IOC.

Daarnaast worden er ook voor de eerste keer bij de Olympische Spelen bloedtesten gedaan in het kader van het biologisch paspoort. In dat paspoort worden over een langere periode bloedwaarden van de sporter verzameld.

Herman Ram vertelt dat het vooral de duursporters zijn die vaker dan de andere sporters worden gecontroleerd. Biathlonatleten, langlaufers en de langebaanschaatsers. Maar bij alle sporten vindt controle plaats, benadrukt hij.

Snelle uitslagen Binnen 48 uur zijn de uitslagen van de controles bekend, bij ongeregeldheden is dat maximaal 72 uur.

Normaal gaan er een paar weken overheen, maar dat is een schrikbeeld van de autoriteiten. In Turijn viel de politie tijdens de Spelen de kamers binnen van de Oostenrijkse langlaufers en trof daar toen verboden middelen aan. Ook na afloop van de Spelen in Turijn kwamen er nog dopingschandalen aan het licht.

De bloedstalen worden na analyse ingevroren tot acht jaar na de Spelen. Al met al is de pakkans voor sporters die iets proberen erg groot, aldus Harm Kuipers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl