NOS NieuwsAangepast

President Nigeria keert onverwacht terug

Na een verblijf van drie maanden in Saudi-Arabië is de Nigeriaanse president Yar'dua afgelopen nacht teruggekeerd in Nigeria. Yar'Adua arriveerde midden in de nacht op het vliegveld van de hoofdstad Abuja. Vandaar is hij per ambulance overgebracht naar de stad.

De 58-jarige Umaru Yar'Adua heeft al jaren een zwakke gezondheid en was in Saudi-Arabië voor medische behandeling. Hij lijdt aan hartklachten en heeft ook problemen met zijn nieren.

Een woordvoerder zei dat het een stuk beter gaat met de president, "dankzij de niet aflatende gebeden van de Nigerianen en de genade van God".

Maar hoe het écht gaat met zijn gezondheid is onduidelijk. Zeker is wel dat hij zijn taken voorlopig nog niet hervat, volgens zijn woordvoerder wil hij eerst volledig herstellen. Tot die tijd blijft vice-president Goodluck Jonathan zijn taken waarnemen.

Machtstrijd Het feit dat Yar'Adua - met de nodige geheimzinnigheid omgeven - midden in de nacht terugkeerde naar zijn vaderland, voedt de geruchten dat achter de schermen zich een machtstrijd afspeelt.

Begin februari droeg het parlement de presidentiële taken over aan vice-president Goodluck Jonathan. Met de restrictie dat Jonathan weer terugtreedt als president Yar'Adua voldoende hersteld is.

Of Jonathan zich aan die afspraak houdt wordt door sommige analisten betwijfeld. Hij zou bij de verkiezingen van 2011 een gooi willen doen naar het presidentschap. Als waarnemend president kan hij zich beter profileren en alvast de macht naar zich toetrekken.

Analisten denken dat de onverwachte terugkeer van Yar'Adua te maken heeft met de vrees dat de presidentiële macht hem uit handen glipt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl