NOS NieuwsAangepast

IJshockey-organist bespeelt publiek

Door correspondent Ron Linker

Iedereen die wel eens naar een ijshockeywedstrijd van de NHL is geweest, kent het fenomeen: de orgelmuziek tijdens de dode spelmomenten. Als de puck uit het spel is, moet het publiek vermaakt worden, en dus klinkt dan het orgel of andere muziek. Zo plots als de muziek begint, zo abrupt houdt die ook weer op.

De Amerikaan Dieter Ruehle (40) verzorgt tijdens de ijshockeywedstrijden in Vancouver de muzikale intermezzo's: "Ik heb een klassieke opleiding. Maar of ik nou Jazz of Klassiek had gedaan, het gaat om het combineren van muziek en sportkennis".

Ruehle zit in de nok van het stadion, tuurt naar beneden met de vingers voortdurend boven de toetsen. Hij heeft ook een kastje met geluidseffecten, samples en andere muziek tot z'n beschikking.

Trillende vloer Al meer dan zeventig jaar klinkt tijdens hockeywedstrijden orgelmuziek. In het Chicago Stadium stond naar verluidt het oudste orgel: de indrukwekkende 'Big Barton'. Volgens verslaggevers trilde de vloer als het gigantische orgel werd bepeeld.

Dieter Ruehle speelt in Vancouver op een synthesizer. Maar dat maakt het effect niet minder: "Het is fantastisch. Hij doet geweldige dingen met dat keyboard en dat maakt het leuk", zegt één van de toeschouwers in het Canada Hockey Place, waar de wedstrijden gespeeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl