NOS NieuwsAangepast

Oud-minister Alexander Haig (85) overleden

De Amerikaanse oud-minister Alexander Haig is overleden. De viersterren-generaal was een belangrijke adviseur van drie Amerikaanse presidenten en koesterde ook zelf presidentiële ambities, maar wist nooit het hoogste ambt te bereiken.

Hij overleed vannacht in het ziekenhuis in Baltimore waar hij korte tijd geleden was opgenomen, omringd door familie. Hij werd 85 jaar.

Alexander Haig werd in 1924 geboren in een voorstad van Philadelphia. Hij klom op in het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Korea en Vietnam en schopte het tot generaal. Eind jaren zestig benoemde Henry Kissinger hem als militair adviseur in de Nationale Veiligheidsraad van president Nixon. Al snel werd hij volgens Kissinger "onmisbaar" in het Witte Huis.

Watergate Toen president Nixon zijn chefstaf Haldeman kwijtraakte door het Watergate-schandaal, volgde Haig hem op. In die hoedanigheid nam hij veel van de dagelijkse besluitvorming van de president over, omdat Nixon te druk was met zijn verdediging.

Omdat Nixons situatie onhoudbaar werd, overreedde Haig hem niet door te vechten, maar af te treden.

Haig bleef aan onder Nixons opvolger Ford. Hij lobbyde succesvol bij de nieuwe president om Nixon gratie te verlenen. Na zes weken nam hij afscheid en werd opperbevelhebber van NAVO.

Aanslag In 1979 overleefde hij in Duitsland een aanslag, toen de Rote Armee Fraktion probeerde zijn auto met een mijn op te blazen. Kort daarna vertrok hij als opperbevelhebber, uit protest tegen hoe de regering-Carter met de gijzelaarscrisis in Iran omging.

In 1981 keerde hij onder president Reagan terug naar het Witte Huis al minister van Buitenlandse Zaken. Daar zorgde hij voor veel commotie toen hij kort na een aanslag op de president al te daadkrachtig optrad.

Met de president in het ziekenhuis en vicepresident Bush nog onderweg naar Washington verklaarde Haig tegen de pers: "Ik ben hier de baas", terwijl constitutioneel gezien de leider van het Huis van Afgevaardigden de leiding had.

Critici zagen in Haig een eigenwijze rauwdouwer en al na enkele maanden vertrok hij als minister. Haig gaf later toe zich ongelukkig te hebben uitgedrukt.

Verloren van Bush In 1988 ondernam Haig een poging zelf president te worden, maar zijn campagne strandde al voor de eerste verkiezingen in New Hampshire.

George Bush sr. werd toen de presidentskandidaat voor de Republikeinen en won de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl