NOS NieuwsAangepast

Koningin Beatrix neemt ontslag in beraad

Premier Balkenende heeft vanochtend al het ontslag van de PvdA-ministers en staatssecretarissen ingediend bij koningin Beatrix. De vorstin neemt het ontslag in beraad.

Balkenende heeft tevens de portefeuilles van de andere bewindslieden ter beschikking gesteld.

Koningin Beatrix is momenteel op wintersport in de Oostenrijkse plaats Lech. Het is nog onduidelijk wanneer ze terugkeert naar Nederland.

Gesprekken tussen Balkenende, de koningin en haar vaste adviseurs moeten duidelijkheid scheppen over hoe het verder moet na de val van het kabinet en wanneer er nieuwe verkiezingen komen. Wanneer die gesprekken plaatshebben, is nog niet bekend.

'Niet haalbaar' De minister-president heeft vanmiddag met vicepremier Rouvoet gesproken over de ontstane situatie.

Bij aankomst op het Binnenhof zei Rouvoet dat een lijmpoging niet haalbaar was, gezien de opstelling van de PvdA. Hij verwacht dat de ChristenUnie en het CDA de komende tijd "op de winkel' passen".

Rouvoet noemt de gebeurtenissen van de afgelopen tijd "heel slecht voor het imago van Nederland". "Juist in een tijd van economische crisis moeten bewindslieden niet weglopen, maar moeten ze met elkaar een oplossing vinden."

Balkenende is morgen te gast in het tv-programma Buitenhof, zo heeft de VPRO bekendgemaakt.

Orde van de dag PvdA-leider Wouter Bos heeft alweer campagne gevoerd in Utrecht. Hij deelde daar rode rozen uit. "We gaan over tot de orde van de dag", zei hij. "Hard werken en campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Er was veel pers afgekomen op zijn eerste campagne-optreden na de val van het kabinet. "Ik was er liever uitgekomen, maar soms heb je geen keus", liet hij weten.

Bos erkent dat de gebeurtenissen van afgelopen nacht invloed kunnen hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. "Maar we hebben besloten ons daardoor niet te laten leiden."

Oproep: NOS Net vraagt uw reactie op de val van het kabinet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl