De NAVO houdt vast aan het verzoek voor een kleinere Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Een woordvoerder van NAVO-secretaris-generaal Rasmussen benadrukt dat Nederland zelf beslist over een nieuwe en verlengde missie in Afghanistan. Maar hij hoopt nog altijd op een kleinere Nederlandse missie in Uruzgan.

"Dat is de beste optie. Een team dat in Uruzgan de successen van de Nederlanders kan veiligstellen en taken kan overdragen aan de Afghanen."

Door de val van het kabinet komt er dit jaar vrijwel zeker een einde aan de Nederlandse missie in Uruzgan, omdat er geen meerderheid voor bestaat in de Tweede Kamer.

Belangrijke uitdaging Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Nederlanders in een reactie "trouwe en gewaardeerde bondgenoten". "We werken ontzettend nauw met hen samen."

Maar de Britten willen zich niet mengen in de discussie over de militaire bijdrage in Uruzgan. "Die beslissing kunnen alleen de Nederlanders zelf nemen."

"Afghanistan blijft een belangrijke uitdaging voor de internationale gemeenschap, in het bijzonder ISAF", aldus het ministerie.

'Kleuterschoolgedrag' De militaire vakbond AFMP zegt dat het belang van militairen niet voorop heeft gestaan in het debat over Uruzgan.

Volgens voorzitter Van den Burg krijgen de militairen nu niet de kans om met opgeheven hoofd uit Uruzgan te vertrekken.

Voorman Kleian van de vakbond ACOM spreekt van "kleuterschoolgedrag" van de politici. Hij ziet wel één voordeel: de Nederlandse militairen in Uruzgan hebben nu in elk geval helderheid.  

Militairen in Uruzgan De Nederlandse militairen in Uruzgan hadden bij het opstaan snel door wat er aan de hand is, vertelt NOS-verslaggever Peter ter Velde, die ter plekke is. Op borden in Kamp Holland hangen A4'tjes met daarop slechts de woorden: 'Het kabinet is gevallen'.

Volgens Ter Velde zijn de militairen over het algemeen teleurgesteld. "De meesten willen dat het werk in Uruzgan op één of andere manier doorgaat, bijvoorbeeld met een kleinere missie."

Maar zoals het er nu uitziet gaat het hek van Kamp Holland over een paar maanden dicht, beseffen ook de militairen, zegt Ter Velde. "Op 31 juli, om 12 uur 's nachts, is het over en sluiten."

STER reclame