NOS NieuwsAangepast

Zwaarste element heet nu copernicium

Het zwaarste element ter wereld heet vanaf vandaag copernicium. De internationale vereniging van chemici heeft die naam, die was voorgesteld door de wetenschappers die het veertien jaar geleden ontdekten, officieel goedgekeurd.

Het element is vernoemd naar de Poolse wetenschapper Nicolaus Copernicus (1473 - 1543) die ontdekte dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is, maar om de zon draait.

Gemaakt Een copernicium-atoom is 277 keer zo zwaar als een waterstofatoom. Het atoomnummer van het element is 112; het symbool wordt Cn.

Het werd bij experimenten in 1996 voor het eerst vervaardigd. De wetenschappers creëerden het door twee andere zware atomen tegen elkaar aan te schieten. Lang konden ze niet genieten van hun schepping: het heeft een halfwaardetijd van 0.6 milliseconde.

Zesde element Het team dat het element ontdekte bestond uit 21 wetenschappers uit Duitsland, Rusland, Finland en Slowakije. Het instituut in Darmstadt waar copernicium werd ontdekt, had al vijf andere elementen op zijn naam staan, waaronder darmstadtium en bohrium (atoomnummers 107 en 110).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl