NOS NieuwsAangepast

Wie waren de slachtoffers?

Bij de Decembermoorden kwamen 15 tegenstanders van het militaire regime om het leven. Wie waren dat?

John Baboeram Een Surinaamse advocaat. Baboeram verdedigde de verdachten van de mislukte coup tegen Bouterse op 11 maart 1982.

Bram Behr Journalist. Hij was kritisch over het regime en liet zich niet de mond snoeren door het regime, totdat hij werd vermoord op 8 december 1982.

Cyrill Daal Vakbondsleider en misschien wel het bekendste slachtoffer van de Decembermoorden. Hij was voorzitter van de Moederbond, de grootste vakbond van Suriname. De bond verzette zich in 1982 onder zijn voorzitterschap fel tegen de revolutie van Bouterse. Toen hij op 30 oktober 1982 een staking uitriep, kwamen de verhoudingen met het regime op scherp te staan.

Kenneth Gonçalves Deken van de Orde van Advocaten. Hij noemde de staatsgreep van 1980 in Suriname "het einde van de rechtstaat".

Eddy Hoost Surinaams politicus van de PNR. Minister van Justitie in het eerste kabinet Arron in 1973 en voorstander van een snelle onafhankelijkheid. Hij was ook betrokken bij de verdediging van de verdachten van de mislukte coup tegen Bouterse.

André (Ampie) Kamperveen Journalist en oud-voetballer, die in de jaren vijftig op het hoogste niveau in Nederland speelde. Hij werd na de coup van Bouterse in 1980 even minister in het kabinet van Chin Sen A. Na de val van dat kabinet ontpopte hij zich als eigenaar van het radiostation ABC (Ampies Broadcasting Corporation) als een vooraanstaand criticus van het regime.

Gerard Leckie Docent en voorzitter van de vakbond voor wetenschappelijk personeel aan de Universiteit Suriname. Hij werd gezien als aanstichter van de studentenprotesten.

Sugrim Oemrawsingh Universitair docent. Werd door de militairen ook gezien als een van de grote onruststokers op de Universiteit Suriname.

Lesley Rahman Journalist van De Ware Tijd. Schreef uiterst kritische verhalen over het regime. Daarnaast was hij actief bij de strijd van de vakbond.

Surendre Rambocus Luitenant in het Surinaamse leger. Probeerde samen met sergeant-majoor Wilfred Hawker een tegencoup te plegen tegen het bewind van Bouterse op 11 maart 1982, maar die mislukte. Rambocus werd gearresteerd en naar Fort Zeelandia overgebracht. Er volgde een proces, hij werd veroordeeld tot 12 jaar cel, maar op 8 december werd Rambocus met de andere critici van het regime geëxecuteerd.

Harold Riedewald Jurist en een van de advocaten van de verdachten van de tegencoup van maart 1982.

Jiwansingh Sheombar Een van de deelnemers aan de mislukte tegencoup tegen Bouterse. Sheombar kreeg 8 jaar celstraf maar overleefde de Decembermoorden niet.

Jozef Slagveer Journalist en spreekbuis van de ontevreden sergeants in het Surinaamse leger, die in 1980 onder leiding van Bouterse een coup pleegden. Gaandeweg werd Slagveer echter kritischer en in de nacht an 7 op 8 december 1982 werd hij opgepakt en naar Fort Zeelandia gebracht. Op 8 december legde hij een verklaring af die op de Surinaamse televisie werd uitgezonden. Diezelfde avond werd hij een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden.

Robby Sohansingh Een Surinaamse zakenman. Hij stoorde zich aan het geweld dat de militairen gebruikten en de rechteloosheid die in zijn land was ontstaan.

Frank Wijngaarde De enige van de vijftien slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit. Wijngaarde, zoon van de ex-minister van Financiën, werkte bij de radiozender ABC. Hij was ervan overtuigd dat de militaire staatsgreep het einde van de democratie in Suriname betekende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl